Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този сок сваля кръвното и холестерола

19 юни 2024, 14:37 часа

Пиенето на безсолен доматен сок е полезно за предпазване от развитие на атеросклероза и сърдечни проблеми, признават учени.

Сокът, който сваля кръвното и холестерола

Доматеният сок без сол помага за намаляване на високото кръвно налягане и лошия холестерол, съобщи списание Food Science & Nutrition (FSN). Заключенията за ползите от тази напитка са направени от учени от Катедрата по акушерство и гинекология на Медицинския и стоматологичен университет в Токио. Техните доброволци, група от близо 500 мъже и жени на различна възраст, активно са консумирали доматен сок без сол в продължение на една година, давайки на изследователите кръвни проби за изследване.

Лекар: Яжте по 50 гр от това на ден, за да свалите холестерола

 Учените твърдят, че при доброволци, които са имали прехипертония (леко повишено кръвно налягане) преди експеримента, пиенето на доматен сок е довело до намаляване както на систоличното, така и на диастоличното кръвно налягане (съответно четири и три мерни единици). Доматеният сок също се оказа ефективно средство за намаляване на нивото на LDL холестерола, който също се нарича "лош" - неговият излишък допринася за образуването на плаки в кухините на кръвоносните съдове, нарушава преминаването на кръвта и насърчава развитието на на атеросклероза.

След като оцениха резултатите от наблюденията, изследователите отбелязват, че неосоленият доматен сок може да се използва като естествено средство за предотвратяване на сърдечни заболявания. Според учените високото кръвно налягане и натрупването на „лош” холестерол, на които напитката противодейства, са ключови фактори за коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт. Ползите от доматения сок за сърдечно-съдовата система се обясняват с общия ефект на съдържащите се в него биологично активни съединения, като каротеноиди, витамини А, С, К, калций, калий, фолиева и гама-аминомаслена киселина.

Други полезни свойства на доматите

Доматите са мощен антиоксидант. Поради тази причина диета, насочена към защита на тялото от дегенеративни заболявания и преждевременно клетъчно стареене на кожата, със сигурност включва домати.

Антиоксидантите, съдържащи се в доматите, помагат за неутрализирането на свободните радикали и следователно предпазват клетките от рисковете, свързани с оксидативния стрес.

Витамин С оглавява списъка на елементите, необходими за правилното функциониране на имунната система. Доматите са богати на този витамин, така че редовната им консумация спомага за укрепване на имунната система и предпазва от типични сезонни заболявания. Доматите могат да се консумират сурови, сушени или варени, но за разлика от други растителни храни, готвенето засилва техните полезни свойства.

Редовната консумация на ястия с домати помага за контролиране на нивата на холестерола и предотвратява развитието на заболявания като остеопороза. Поради ценните хранителни вещества, съдържащи се в доматите, те се препоръчват за превантивни цели.

Високото съдържание на бета-каротин, лутеин и витамин А в доматите ги прави идеален продукт за всеки, който държи на визията си!

Доматите също помагат да останете във форма и да поддържате фигурата си. Този продукт пречиства организма, зарежда го с енергия и засилва метаболизма.

Тъй като доматите съдържат растителни фибри, консумацията им стимулира храносмилането и насърчава здравето на червата. Според група учени от университета на Валенсия варените домати са изключително полезни за червата. Проучванията показват, че след топлинна обработка някои вещества, съдържащи се в доматите, имат ясен защитен ефект върху бактериалната флора, като насърчават правилната чревна функция.

Как влияе кафето върху високия холестерол?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес