Тренировките повишават пластичността на мозъка

10392
Тренировките повишават пластичността на мозъка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учени от Италия са стигнали до извода, че физическите упражнения могат да повишат пластичността на главния мозък при възрастни хора.

Невропластичността е способност на нервните клетки да се променят под влияние на опита. Обучаемост, памет и възстановяване на мозъка зависят от този фактор, се казва в изследването.

Зеленият цвят усилва ефекта от упражненията

Оказва се, че тренировките в затворени и задушни помещения на фитнес зали не са толкова ефективни, колкото упражненията сред природата....

Смята се, че мозъчната пластичност се снижава с възрастта, а особено това снижение е забележимо в сензорната зона на мозъка. Според учените тази област при възрастните е доста по-слабо пластична, отколкото при по-младите.

"За първи път установихме, че умерената физическа активност повишава невропластичността на зрителната кора на главния мозък у възрастни хора", разказва Клаудия Лунги от университета на Пиза.

Според нея резултатите от изследването отварят пътя към разработката на неинвазивни терапевтични стратегии, насочени към използването на мозъчната пластичност.

Предишни изследвания са установили, че физическите упражнения допринасят за увеличение на размера на мозъчните отдели, свързани с координацията и движението.

9 забавни упражнения, които ще направят ума ви по-остър и гъвкав

На колкото и години да сте, трябва да се грижите ежедневно и за мозъка си, освен за външния си вид. През 1936 година писателката Дорот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com