Учени: Яжте по 2 порции от този летен плод на ден и вижте какво ще се случи с кръвното и захарта ви

66252
Учени: Яжте по 2 порции от този летен плод на ден и вижте какво ще се случи с кръвното и захарта ви
Снимка: "УМБАЛ-Пловдив"

Ново проучване показва, че ако включите един вкусен и ароматен летен плод в диетата си, можете значително да подобрите мозъчната функция и дори да понижите кръвното налягане.

Британското издание Express съобщава кой е той, позовавайки се на д-р Ширин Хушманд. Експертът заедно с колегите си е провел клинично проучване, в което са взели участие 25 здрави възрастни хора (60-70 години).

Участниците в проучването са консумирали 26 грама лиофилизирани ягоди на прах дневно в продължение на осем седмици, което се равнява на 2 порции пресни горски плодове. След това е имало период на отказ, в който участниците не са приемали добавката. Той е продължи 4 седмици. След това отново са започнали да приемат праха в продължение на 8 седмици.

През този период участниците са били подложени на тестове за когнитивно представяне, кардиометаболичен статус, обиколка на талията и кръвно налягане.

Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете малко алкохол

Резултатите са зашеметяващи. Тези, които са яли ягоди, са имали 5,2% увеличение на скоростта на когнитивна обработка в края на осемседмичния период. Също така систоличното кръвно налягане при тях се е подобрило с 3,6%.

Ягоди - плодът, който сваля кръвното и предпазва мозъка

"Публикуваните по-рано проучвания вече демонстрираха някои от ползите за сърдечносъдовото здраве на ягодите при различни популации", казва д-р Хюшманд. Той допълва, че новият експеримент върши чудесна работа за потвърждаване на някои от тези открития.

Лекарите вярват, че една проста промяна в диетата, като добавяне на ягоди към нея, може значително да подобри здравето на възрастните хора.

Те споделят, че дисбалансът в регулирането на кръвната захар води до различни хронични заболявания, включително диабет тип 2. Но ягодите изглежда забавят усвояването на глюкозата и намаляват инсулиновите скокове след ядене на богата на въглехидрати храна. Експертите стигнаха до тези изводи въз основа на резултатите от експеримент, при който пациенти са консумирали високовъглехидратни ястия заедно с пюрета от горски плодове.

Ягодите се класифицират като храни с нисък гликемичен индекс. Благодарение на това свое качество те могат да бъдат полезни за превенция на метаболитен синдром и диабет тип 2. В случай, че се подозира едно от тези състояния, най-добре е да обсъдите всички диетични промени с Вашия лекар.

Ягодите са богати на йод и фитохимикали, които поддържат нервната система. Например, доказано е, че калият, който се намира в тях, активира различни клетъчни функции и също така насърчава притока на кръв към съдовете на мозъка. Употребата на храни, богати на различни видове флавоноиди, според проучвания, може да забави скоростта на когнитивния спад, особено при по-възрастните хора.

Още: Бира - вдига или сваля кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com