Учени: На тази възраст хората са най-щастливи

33858
Учени: На тази възраст хората са най-щастливи
Снимка: iStock

Учени от Калифорнийския университет установиха коя е възрастта, в която хората изпитват най-голямо щастие. Изненадващо, но според тях, с напредване на възрастта, ние ставаме по-щастливи. Те стигат до извода, че най-щастливи са хората между 65 и 79 години.

Тревожност, депресия или чувство на щастие?

Изследователите са изследвали физическото и психическото здраве на 1546 души. В резултатите са включени тревожност, депресия , нива на стрес и общо удовлетворение от живота, но също така и физически заболявания.

Какво е нормалното кръвно според възрастта - всеки трябва да знае това

„Независимо от нашето физическо състояние, ние ставаме по-щастливи само с възрастта. От година на година и десетилетие на десетилетие! Докато 20- до 30-годишните участници бяха особено податливи на депресия и тревожност, по-възрастните участници в теста заявиха, че стават все по-удовлетворени и по-щастливи с течение на времето:, казват изследователите.

Британско проучване с 300 000 участници стигна до много подобен резултат: годините между 65 и 79 са най-щастливите ни и дори след това има само лек спад (който може би може да бъде минимално свързан с хронични заболявания).

Изследователите обясняват това, като изместват фокуса на живота от значително разширяване на хоризонта към малките неща в живота.

„Способността да се чувстваме повече или по-малко щастливи е в гените, определя се от здравето и други чисто вътрешни фактори. И следователно е почти невъзможно да се контролира, да не говорим за управление отвън“, споделят изследователите.

Те се позовават и на тезата, че човек е архитект на собственото си щастие и съответно то зависи само от него.

„Специалисти по субективно благополучие и поведенческа неврогенетика стигнаха до заключението: генетиката, разбира се, играе роля, но приносът на човешкия ковач е все още по-значим“, споделя ученият от Калифорнийския университет психологът Соня Любомирски

„Участниците в няколко експеримента написаха писма с благодарност на хора, които по някакъв начин са им помогнали в живота. И тогава те съобщиха: казват, че са станали много по-щастливи. Според участниците в „благодарствената кампания” приятните чувства, оставени дори от едно писмо, не са изчезнали след седмици, а при някои – дори след месеци“, споделя психологът.

Дори виртуалният оптимизъм изглежда помага на човек да се чувства щастлив. Това беше потвърдено от доброволци, които бяха помолени да фантазират за идеалното си бъдеще. Например, да си представят, че живеят не просто с кого да е, а с мъжа (жената) на мечтите си. Или работят на най-доброто място на света. Те са били помолени да запишат подробности за идеализирането на хора и ситуации. Няколко седмици слет това, те значително са подобрили настроението си“, казва още експертът.

Oще: Лекар: Хората над тази възраст НЕ трябва да пият кафе

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com