Учени разкриха какво се случва с холестерола ви, когато ядете патладжан

110006
Учени разкриха какво се случва с холестерола ви, когато ядете патладжан
Снимка: iStock/Guliver

Патладжанът е един от най-вкусните и полезни летни зеленчуци. Но хората с висок холестерол знаят много добре, че трябва стриктно да следят диетата си и да изхвърлят от нея всички продукти, водещи до увеличаване на липидните нива. 

Според учени от Харвардско медицинско училище патладжанът е „нискокалоричен зеленчук“, който е „добър източник на разтворими фибри“. Той е особено полезен при атеросклероза - поради факта, че пулпата му съдържа груби влакна, които при редовна употреба премахват токсините от тялото и намаляват нивото на "лошия" холестерол.

Патлаждан при висок холестерол

В новото проучване учените от Харвард са изследвали ефектите на този зеленчук върху плазмените нива на липидите. По време на проучването 13 мъжки зайци са разпределени на случаен принцип в контролната (C), хиперхолестеролемичната (H) и патладжанената (A) групи.

Зайците от група H и A бяха са били подложени на диета, допълнена с холестерол (0,5 процента) и кокосово масло (10 процента) в продължение на четири седмици. В допълнение, група А получава 10 ml плодов сок на ден през последните две седмици.

По-вкусен паниран патладжан не сте опитвали досега - ето я рецептата

Проучванията показват, че след четири седмици зайците от група А имат значително по-ниско тегло, по-ниски холестеролни нива, отколкото тези в група H.

„При зайци с хиперхолестеролемия сокът от патладжан значително намалява теглото и плазмените липиди“, заключава проучването.

Този зеленчук съдържа голямо количество витамини, включително С и В6, фолиева киселина, каротин, както и микроелементи: калий, калций, желязо, мед, цинк и др. Високото съдържание на калиеви соли в него има положителен ефект върху сърдечната функция и подпомага отстраняването на излишните течности от тялото. Патладжаните също съдържат много фибри, които са необходими за нормализиране на работата на червата. Високите количества манган в този зеленчук са необходими за здравето на костите и предотвратяването на остеопороза.

Благодарение на високото съдържание на калий, зеленчукът има положителен ефект върху работата на сърцето и помага за намаляване на отока. Затова включването му в диетата на хора с нарушен минерален метаболизъм, както и при бъбречни и жлъчнокаменни заболявания, е задължително.

Поради ниското си съдържание на калории, патладжаните се препоръчват за диетично хранене. Те трябва да присъстват и в диетата на хората с диабет. Въпреки това, в никакъв случай не трябва да злоупотребяват с този зеленчук. Препоръчителният прием е не повече от два пъти седмично. В същото време патладжаните трябва да се консумират варени или задушени, когато се пържат в масло, тяхното калорично съдържание значително се увеличава.

Подобно на картофите, сладките пиперки и доматите, този зеленчук съдържа алкалоиди. При хора с предразположеност към ставни заболявания (артрит и артроза) тези вещества могат да причинят възпаление.

Патладжаните трябва да се използват с повишено внимание при заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като грубите влакна могат да провокират обостряне на гастрит и язви. При язва на дванадесетопръстника този зеленчук изобщо не се препоръчва.

Още: Пържен патладжан с хрупкава коричка и без горчивина - ето каква е тайната

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com