Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези 3 евтини храни са тайната на столетниците

26 февруари 2024, 10:10 часа

Американският изследовател Дан Бютнер откри, че едни и същи храни често се появяват в диетата на столетниците. Пред Daily Mail той споделя, че става въпрос за боб, леща и грах.

Диетата на столетниците

Може да ви изненада, че не само зеленолистните са в основата на всяка диета за дълголетие на планетата. Бобовите растения, казва Бютнер, са една от тайните на дълголетието.

Бобовите растения като боб, леща и грах са едновременно лесни за готвене и евтини. Нещо повече, те осигуряват основни хранителни вещества, тъй като са пълни с фибри и протеини.

Тестванот от поколения: 9 храни, които всички столетници ядат

„Крайъгълният камък на всяка диета за дълголетие в света е бобът“, каза г-н Бютнер пред подкаста на ZOE Science and Nutrition. 

„И ако ядете чаша боб на ден, това вероятно е свързано с около четири допълнителни години продължителност на живота в сравнение с по-малко здравословни източници на протеини“, казва специалистът.

Той предполага, че истинската храна, която помага на хората да живеят дълъг и здравословен живот са евтините неща, които всеки може да си позволи.

"В много африкански страни ще ядат боб и ориз, латиноамериканците правят боб и царевична тортила, а италианците правят паста fagioli, която се състои от паста и боб. Всички тези ястия съдържат фибри, сложни въглехидрати и аминокиселини", обяснява проф. Бютнер.

Професор Тим Спектър, известен диетолог и съосновател на ZOE, обяснява, че бобът и варивата могат да подобрят здравето на червата и на свой ред да подсилят имунната система.

Храните, богати на фибри, хранят микробите в червата ни, както и полифенолите, растително съединение с антиоксидантни свойства.

Тези полифеноли подобряват здравето на червата ни, което е жизненоважно за здравата имунна система, каза професор Спектър в подкаста.

„Ако имате здрава имунна система, тогава тази имунна система възстановява тялото ви непрекъснато, бори се с раковите клетки, възстановява клетките, гарантира, че ще доживеете до старост, като открива проблемите рано“, казва професор Спектър.

"Разнообразието е ключова част от диетите за хората, живеещи в райони с най-много столетници. Не спагетите и юфката хранят тези здрави нации, а подправките, билките и зеленчуците, които се добавят към тях", казва професор Спектор.

Например в Япония има стотици разновидности на гъби и лук, боб, кисели краставички и други ферментирали храни, които добавят разнообразие към храната им. Смесването на тази гама от съставки в богати супи и гювечи е обичайно в регионите на синята зона.

"Яденето на разнообразни храни означава, че е по-вероятно да получите различните витамини, минерали и хранителни вещества, от които се нуждаете", споделят експертите. 

3 сутрешни навика на столетниците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес