Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

4062
Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата
Снимка: iStock

Връзката между относително високата консумация на месо и някои видове рак е добре установена. Световната здравна организация (СЗО) класифицира преработеното месо – като бекон, колбаси и други сушени меса – заедно с пушенето като „група 1“ канцерогенни. 

Вижте още: Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Повечето организации за превенция на рака са съгласни, че хората трябва да ограничат преработеното месо, тъй като то е свързано с рак на дебелото черво и стомаха, както и други видове. Сега ново изследване разкрива, че дори някои по-пресни животински протеини могат да доведат до повишен риск от друг вид рак.

Новото проучване е проведено от изследователи по химия и рак в Медицинския университет на Силезия в Катовице, най-големият медицински факултет в Полша, и е публикувано в списание Nutrients на 7 април 2024 г. „The Healthy“.

Изследователският екип каза: „Ракът на устната кухина е един от световните изследователски приоритети поради непрекъснато нарастващата му честота“, подчертавайки тази тенденция при по-младите възрастни.

Те теоретизираха, че това увеличение може да е свързано с увеличената консумация на червено месо. Предишни изследвания показват, че когато червеното месо се нагрява (което, разбира се, се прави, за да се унищожат патогените и да стане по-безопасно и по-вкусно), се образуват химически съединения, които могат да доведат до ракови промени в храносмилателния тракт. Високата температура и по-дългото време за готвене могат да увеличат тези съединения.

Проучването включва две групи полски граждани, които са попълнили въпросници относно хранителните си навици. Първата група е диагностицирана с рак на устната кухина между 2022 г. и 2023 г. със средна възраст 67 години. Междувременно контролната група се състои от хора без диагноза рак или друго хронично заболяване на средна възраст 53 години.

Когато тези две групи били сравнени, изследователите установили, че докато тютюнопушенето, консумацията на алкохол и инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV) са свързани с най-висок риск от рак на устната кухина, консумацията на червено месо също увеличава риска. Колкото по-висок е общият прием на месо, толкова по-висок е рискът от рак на устната кухина.

По-специално, по-високите нива на червено месо увеличават риска, когато месото е преработено. Пушеното месо се свързва с най-голям риск от развитие на рак на устната кухина в сравнение с пърженото, печено и варено месо.

Вижте още: Яжте храните в този ред и няма да напълнеете

Изненадващо месото на скара не показва толкова висока връзка, но изследователите теоретизират, че това може да се дължи на факта, че полското население обикновено пече месо на скара само в определени случаи. Ще трябва да се направят повече проучвания извън тестовата популация, за да се види дали това е свързано с други области на света, където печенето на скара е по-популярно, тъй като е известно, че развива канцерогенни съединения. Например в Бразилия яденето на месо на скара четири или повече пъти седмично се свързва с повишен процент на рак на устната кухина, отбелязаха те.

Проучването има добри новини: консумацията на зеленчуци изглежда има защитен ефект срещу рак на устната кухина.

Като цяло изследователите заключават, че „ограничаването на консумацията на месни продукти и промяната на методите за приготвяне на месни ястия може да намали риска от развитие на рак на устната кухина“.

Това е в съответствие с общото послание на Американския институт за изследване на рака, който съветва хората да консумират възможно най-малко преработено месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com