Умора и безсъние през есента - причината е в дефицита на този витамин

18090
Умора и безсъние през есента - причината е в дефицита на този витамин
Снимка: iStock

Ендокринологът Светлана Шокур споделя, че нивото на един важен витамин в организма влияе върху податливостта му към умора, проблеми с настроението и съня през есента. Специалистът припомня, че когато кожата е изложена на слънчева светлина, тялото ни започва да произвежда вит. Д, неслучайно известен като слънчевия витамин. Но през есенния сезон количеството слънце значително намалява и в резултат на това концентрацията на това хранително вещество в тялото намалява. Това е причината много хора се чувстват по-зле.

"Една от основните причини за лошо настроение и липса на енергия през този сезон е намаляването на нивото на коментираното вещество в организма“, предупреждава за това доктор Светлана Шокур. 

Дефицит на вит. Д причина за есенната умора и безсъние

Лекарят посъветва при сериозна загуба на сили и депресивни състояния да се провери нивото на вит. D, като се направи подходящ кръвен тест. Специалистът отбелязва, че поради ранното настъпване на тъмната част от деня през есента, тялото рефлекторно увеличава производството на хормон като мелатонин. В същото време той по-активно използва аминокиселината триптофан за този процес.

Последният също е необходим на тялото, за да произвежда „хормона на щастието“ серотонин. Но тъй като триптофанът се изразходва главно за мелатонин (известен като „хормон на съня“), се освобождава по-малко серотонин. В резултат на това човек страда от сънливост, психологически стрес, апатия, тъга, повишена умора и проблеми със съня през есенния сезон.

Това е най-добрият витамин за костите и сърцето - има го в тези храни

Вит. Д поддържа нивото на неорганичния фосфор в кръвта, предотвратява мускулната слабост, повишава имунитета на организма, влияе върху клетките на червата, бъбреците и мускулите, участва в регулирането на кръвното налягане и сърдечната дейност. Той е необходим за функционирането на щитовидната жлеза и нормалното съсирване на кръвта.

Усвояването на калций и магнезий, както бъбречната функция и податливостта на организма към кожни заболявания и сърдечни заболявания също зависят от нивата му. Освен това той блокира неконтролираната пролиферация на телесните клетки, което го прави ефективен в превенцията на рак (на гърдата, простатата, дебелото черво, панкреаса, хранопровода, яйчниците, матката, стомаха и редица други тумори).

Други възможни причини за сериозна загуба на енергия през есента, според лекаря, включват бавно протичащи възпалителни процеси, обостряне на хронични патологии и анемия.

Още: Лекар: Това е най-важният витамин за възрастните хора през есента

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com