В никакъв случай не комбинирате ХАПЧЕТА с кафе, мляко или чай

12258
В никакъв случай не комбинирате ХАПЧЕТА с кафе, мляко или чай
Снимка: https://pixabay.com

Много е важно, когато са ни изписали хапчета, да обърнем внимание на това как трябва да бъдат приемани. Не е тайна, че някои хора не се интересуват и дори не четат листовката. Още повече, че не приемат лекарствата по предписание, а само когато се присетят. Обикновено се случва така, че докторите няма как да ни предупредят за всяка една подробност, защото те не присъстват в нашето ежедневие и няма как да са изцяло запознати с навиците ни. За това е важно да споделяме колкото се може повече информация, засягаща здравословното ни състояние, когато сме на преглед в лекарския кабинет.

Има неща, които на пръв поглед може и да ни се сторят безвредни и дори полезни. Истината е, че ефектът на лекарствата до голяма степен зависи именно от начина, по който ги приемаме. Дали го правим редовно, навреме, дали ги комбинираме с нещо, което би се отразило на ефекта им и т.н.  В тази статия ще поговорим най – общо за течностите, с които сме свикнали да приемаме лекарства.

Ето защо винаги трябва да пиете хапчетата с вода

Някога приемали ли сте таблетките си без прием на вода? А знаете ли до какво би могло да доведе това? Езофагеални язви, които могат и д...

Обикновено специалистите съветват хапчетата да се приемат с вода. Това помага за тяхната разтворимост, а и по никакъв начин съставът на водата не може да повлияе негативно върху ефекта на лекарството. Някои проучвания обаче показват, че около 45 процента от населението предпочита да приема таблетките в комбинация с други течности. Вижте кои са те и по какъв начин могат да навредят на лечението:

-  Мляко – приемът лекарства с помощта на млякото до голяма степен елиминира ефекта им. Не се препоръчва за антибиотици и такива, които съдържат кофеин. Млякото може и да попречи на някои таблетки да се разтворят в организма и съответно ще намали ползите от тях.

-  Чай – различните видове чай обикновено имат благоприятен ефект върху организма. Те съдържат билки, които подпомагат работата на тялото ни. Зависи обаче как ги комбинираме с лекарства. Например някои изследвания сочат, че приемът на лекарства, отнасящи се до кръвното налягане, в комбинация със зелен чай, може да намали ефекта на лечението. Хапчета за ангина и мигрена също няма да имат оптимален ефект, ако се приемат по този начин.

-  Кафе – тъй като кафето е силен диуретик, ефектът му е свързан с отделянето на вода от организма ни. Водата обаче е нужна на организма, за да разтвори лекарствата и те да се усвоят от кръвта. Кафето би попречило на максималния им ефект. Също така не се препоръчва приемът на кафе и средства за понижаване на кръвното налягане.

В аптеката: Ти знаеш ли, че имаш... страшни очи... какви хапчета пиеш?

А вие купихте ли си хапчета? И как ви гледаше аптекарката? Огледа ли ви отгоре до долу? Не се чувствайте неудобно! А, да не си помислих...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com