Всички диети са еднакви

42026
Всички диети са еднакви

Има безброй много диети и тези, които искат да отслабнат или просто да се погрижат за здравето си, трябва да решат не лекия въпрос, коя от всички да предпочетат. И наистина, коя е най-добрата диета: с въглехидрати или без, със зеленчуци или без, с месо или не…?

Едно от последните изследвания по темата сочи, че ефективността на диетата може да зависи от генетичния профил:

ако имате едни гени, дадена диета може да ви помогне, ако имате други – най-вероятно няма да ви помогне да отслабнете. С други думи универсална „най-добра“ диета в природата няма. Но има и още по радикална гледна точка.

Шери Пагото от Медицинския факултет към Масачузестския Университет и Брадли Ейпъланс от Университета Ръш в Чикаго, публикуват анализ, в който критикуват всеобщата мания за диети. Според тях всяка една от диетите работи само в комбинация със физически упражнения. Освен това е необходима и трябва психическа мотивация.

„Не е важно, какво ядете, а как го ядете“, казва Брадли Ейпъланс. Под „как“ се подразбира, целия начин на живот. Изследователите са анализирали редица фактори, посветени на това, коя диета най-много помага за сваляне на килограми и предотвратява появата на диабет и сърдечно-съдови заболявания. В резултат, те не успели да намерят нито един хранителен режим, който акцентира на мазнини, въглехидрати или протеини и при това да има продължителен ефект. Теглото намалява, но с малко и не за дълго.

Но ето точно какво помага да се намали теглото. Това е прословутия „начин на живот“. Разбира се начинът на хранене е една от съставните му части, но без упражнения и самодисциплина, всяка диета е безполезна. Желаейки да свалите килограми, вие трябва не само да се храните правилно, но и да осигурите необходимото натоварване на мускулите и сърдечно-съдовата система и при това да си давате сметка за своето поведение, т.е да запазите мотивацията си, да следите състоянието на организма си, да можете да анализирате чувството си за глад и т.н.

И какво в случая означава „правилно хранене“? Оказва се и това е най-интересното, че при комплексен подход, вида на диетата не играе никаква роля. Това може да е нисковъглехидратна или нискомаслена или още каквато и да е диета – всяка ще е подходяща, всяка може да ви помогне да задържите килограмите в някакви рамки и да предотврати диабет.

С други думи, всички диети са еднакви – с правилен начин на живот, всички диети ще помогнат по един или друг начин, но без упражнения, мотивация и т.н. нито една от тях няма да даде желания резултат.

Изследователите са съгласни, че някои диети (например вегетарианска или рибно-вегетарианска) помагат за сваляне на теглото за дълго време, но в този случай резултатът се обуславя не само от особеностите на храненето, но и от жестоката самодисциплина, която изискват такива диети. Всъщност, за да спазвате някакъв хранителен режим, трябва… да промените начина си на живот. Ако диетата не ви помага, това въобще не означава, че употребявате например мазнини и протеини не в пропорциите, които са ви необходими. Това означава, че вие ядете прекален често, че нямате време за правилна подготовка и физически упражнения, че постоянно ви изкушава неправилната храна, която донасят вкъщи други членове на семейството и т.н.

Ако някой твърди, че му е помогнала една или друга диета, това означава, че тя е повлияла на целия му начин на живот, дори и самият човек да не го осъзнава. Но както отбелязват учените, изследванията, посветени на влиянието на начина на живот върху обмена на веществата, все още са малко. За момента всички предпочитат, както преди, да изследват влиянието на съотношението протеини, мазнини и въглехидрати.

Още интересни статии четете на СРодители

Диета с плодов сок лекува организма

Диетата с плодов сок е все по-често предпочитана от желаещите да отслабват, пречистят или лекуват организма си. Системната консумация н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com