За отслабване и железен имунитет яжте тези храни

10385
За отслабване и железен имунитет яжте тези храни
Снимка: iStock/Guliver

Есента е времето да разнообразите диетата си, като добавите храни, богати на витамини и хранителни вещества, укрепващи имунитета. Клиничният диетолог Светлана Воронкова споделя какво да ядем, за да укрепим имунната система, да отслабнем или нормализираме стомашно-чревния тракт. Тези храни включват грейпфрут, боровинки, чесън, авокадо, зеле, сьомга, спанак и тиква.

Топ 8 храни за отслабване и имунитет

Грейпфрут - съдържа веществото нарингенин, което доставя хранителни вещества на клетките и също така подобрява метаболизма. Етеричните масла и органичните киселини в плода стимулират храносмилането, ускоряват усвояването на храната и подобряват метаболизма. Грейпфрутът е богат на фитонциди и антиоксиданти, както и на витамин С, които вършат отлична работа срещу вирусите.

Лекар: Този евтин зеленчук е най-добър за имунитета

Боровинки - те са богати на антиоксиданти, съдържат флавонол, кверцетин, предпазва от възпаления и сърдечно-съдови заболявания. Подобряват когнитивната функция, понижават холестерола, намаляват инсулиновата резистентност, насърчават загубата на тегло и укрепватимунната система.

Чесън -съдържащият се в него алицин показва значителен хипогликемичен ефект чрез повишаване на чернодробния метаболизъм и стимулиране на секрецията на инсулин от клетките на панкреаса. Има антидиабетно действие. Чесънът е известен също като защитник срещу вируси и е ефективен срещу патогени на чревни инфекции, които могат да повлияят на наддаването и поддържането на тегло.

Зеле –доказана е пряка връзка между ниските нива на витамин В в кръвта и затлъстяването. Терапията с фолат подобрява инсулиновата резистентност, укрепва стените на кръвоносните съдове и намалява нивата на хомоцистеин. Витамините от група В са основни участници в защитата от стрес и формирането на имунната функция на организма.

Авокадо - съдържа голямо количество здравословни мастни киселини, които са необходими за нормалното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. Има и голямо количество фибри, които подобряват чревната функция и облекчават запека. Благодарение на редовната консумация на този плод можете да се справите с анемията, да намалите нивата на холестерола, да премахнете възпалението и да повишите защитните функции на организма.

Сьомга - тази риба е богата на витамини от група В и витамин D, както и на астаксантин, един от най-силните антиоксиданти. Помага за понижаване нивата на холестерола, повишава общия брой на имунните клетки в организма, както и тяхната активност.

Спанак - той съдържа витамин С, К, Е и микроелементи – калций, магнезий, желязо и др. В състояние е да осигури на тялото антиоксидантна защита и да прояви имуностимулиращ ефект. Спанакът също се счита за най-добрият продукт за тези, които отслабват. Намалява приема на храна поради секрецията на хормона на ситостта.

Тиква - този жизнен есенен зеленчук е богат на много полезни микроелементи. Най-важни за организма са магнезий, желязо, манган, цинк, селен и йод. Ястията с тиква ще направят имунната ви система силна, а тялото ви стройно.

Още: Този плод е най-добър за имунитета и червата на хората над 65 години

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com