Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо печените картофи са по-полезни от варените?

14 юни 2024, 08:34 часа

Картофите са източник на редица полезни за човешкия организъм микроелементи: желязо, калий, калций, магнезий, фосфор и др. Умерената консумация на правилно приговени картофи има положителен ефект върху ендокринната и сърдечно-съдовата система. Факт е, че методът на термична обработка на зеленчуците е от голямо значение.

Пържените картофи трудно могат да се нарекат здравословно ястие: ползите от тях са сведени до нула заради високото им съдържание на калории и високото съдържание на нездравословни мазнини. И в „битката” между варени и печени картофи последните печелят.

Защо печените картофи са по-здравословни от варените?

При варене зеленчукът губи половината от полезния си за сърцето калий, а при печене губи само няколко процента. Ето защо е по-добре картофите да се пекат, отколкото да се варят.

Как да печете картофи правилно - не забравяйте тези 2 съставки

И е важно да се обърне внимание на няколко подробности. Първата точка: преди да изпечете грудките, не трябва да премахвате кората, тъй като тя съдържа значителна част от полезните микроелементи. Второто важно условие е, че когато приготвяте печени картофи, трябва да използвате минимум масло (или да го избягвате напълно). Третата подробност: не прекалявайте със солта. Ако не пренебрегвате тези правила, тогава ще можете да приготвите наистина здравословно ястие.

Полза от картофите

Картофите съдържат голям брой различни съединения, които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло. Ползите от тях са неоспорими, тъй като съдържат аскорбинова киселина (витамин С), която е жизненоважна за хората - 1 кг сурови картофи осигурява на човек 80-100 мг аскорбинова киселина. В допълнение към витамин С, картофите съдържат витамини В6, В2 и В3, които са от съществено значение за здравето.

Благодарение на картофите ежедневната ни диета е обогатена не само с витамини, но и с минерали. Приблизително 70 процента от всички минерали, съдържащи се в този зеленчук, са калиеви соли; те са необходими за отстраняване на излишната течност и сол от тялото. Благодарение на калиевите соли метаболизмът се поддържа нормално. С помощта на сок от сурови картофи се подобрява състоянието на пациенти, страдащи от гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Картофите съдържат елементи като фосфор, желязо, йод, магнезий, натрий, калций, мед, манган, цинк, кобалт, никел, бор и др. Този зеленчук съдържа голямо количество нишесте, което при усвояване се превръща в глюкоза. В процеса на окисляване на глюкозата се освобождава енергия, която дава жизненост на човека.Картофените протеини са признати за най-пълноценните сред всички растителни протеини: те осигуряват на тялото 14 от 20-те аминокиселини, необходими за нормалното му функциониране. Картофите съдържат всички незаменими аминокиселини.

Калоричното съдържание на картофи на 100 гр продукт е 83 kcal.

Вреда от картофите

Често соланинът се натрупва в стъблата, листата, цветята, кълновете, плодовете и грудките на картофите - вещество, отровно за човешкото тяло, което лесно може да причини вреда на тялото, причинявайки отравяне. Въпреки това, ако картофените клубени са отгледани и съхранявани правилно, те практически не съдържат соланин, така че можете да ги ядете без страх за собственото си здраве.

Картофените клубени стават зелени, когато са изложени на слънчева светлина, а съдържанието на соланин в тях се увеличава. Това вещество се намира в големи количества и в старите грудки. Ето защо не трябва да ядете зелени грудки, а старите е препоръчително да почистите добре.

Обичани картофи по селски с чесън и копър

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес