Агенцията по лекарствата не знае за проблем в качеството на ваксините БЦЖ

1327
Агенцията по лекарствата не знае за проблем в качеството на ваксините БЦЖ
Снимка: Getty Images/Guliver

В Изпълнителната агенция по лекарствата на Република България не е постъпвала официална информация от Държавната служба по лекарствени средства и контрол над наркотичните вещества на Република Украйна във връзка с трагичен случай с дете след ваксинация с българска БЦЖ ваксина.

Това се казва в позиция на Агенцията, изпратена до медиите. Припомняме, че по-рано днес (2 март) Actualno.com съобщи, че Украйна спира временно българска БЦЖ ваксина след смърт на дете.

Украйна спира временно българска БЦЖ ваксина след смърт на дете

Държавната служба по лекарствените средства и контрол над наркотичните вещества на Украйна е забранила временно българската ваксина сре...

"До момента в Изпълнителната агенция по лекарствата не са получавани съобщения по системата за бързо уведомяване RAPID ALERT за проблеми в качеството на BCG Vaccine, freeze –dried, партида № 297, нито за нежелани лекарствени реакции, свързани с приложението на същата. Одобрената информация за продукта не съдържа данни и предупреждения за възможна внезапна смърт, нито за състояния, които могат да доведат до смърт", се казва в позицията.

В нея се казва още, че партидата е освободена от Изпълнителната агенция по лекарствата със сертификат № 0499V/2017/WHO с дата на издаване 30.06.2017г., а срокът на годност е 29.02.2020 г. и указано съхранение при температура от 2 до 8º С, далеч от слънчева светлина.

"Посланикът на България в Украйна е разговарял с украинските здравни власти и е поискал допълнително информация. В момента Министерството на здравеопазването на Украйна извършва проверка на случая. Докато не излязат резултатите от проверката, партидата ваксини, в която е била и тази, поставена на детето, ще бъде временно забранена за приложение.

Решението на украинските здравни власти временно да преустановят ваксинациите със съответната ваксина е обичайна превантивна мярка, която ще позволи да се направят необходимите проверки", пише още в позицията.

Четири пъти са се увеличили болните от морбили в Европа

Хората, които са заболели от морбили в Европа, са се увеличили четири пъти през 2017 г., посочват от Световната здравна организация. Пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com