Акушерките искат отделен медицински стандарт за тяхната дейност

5462
Акушерките искат отделен медицински стандарт за тяхната дейност
Снимка: Thinkstock/Guliver

Алиансът на българските акушерки поиска да бъде създаден отделен медицински стандарт за тяхната дейност. В момента има общ стандарт по акушерство и гинекология. От Асоциацията смятат, че събитията от последните седмици най-после са наложили сериозна дискусия по въпроса, предаде БНР.

"В България няма медицински стандарт по акушерство. Това противоречи на международната практика в тази сфера и води до пълно неглижиране на акушерските грижи", заяви Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки. Според нея е немислимо да се пишат реформи в сферата на майчиното и детското здраве без участието на акушерките, както се случва в момента.

СЕМ: Няма преки нарушения при излъчването на клипа с бебето Никол

Няма преки нарушения на Закона за радио и телевизия при отразяването на казуса с битото в болница "Софиямед" бебе Никол от акушер...

Тя подчерта, че нормативната уредба не създава възможност една акушерка да работи самостоятелно, без лекарски надзор. Няма и стандарт за добра акушерска практика. Акушерките отбелязаха, че настояването им за промени от години остава нечуто. Представители на здравното министерство и парламентарната здравна комисия отсъстваха и от днешното събитие.

"Навсякъде в Европа, където функционира акушерски тип грижа, показателите за майчино и детско здраве са по-добри", обясни зам.-председателят на организацията Тони Калушкова. "Основната идея за въвеждане на този акушерски модел на грижа е именно центриране и фокуса на грижите върху майката и бебето", каза тя.

"Раждането се е превърнало във високодоходен бизнес", смята Благовеста Костова, която се занимава с международните връзки на Алианса на българските акушерки.

Пламен Таушанов: Важно е да се създаде система за контрол на раждането

Важно е да се създаде система за контрол на раждането, забременяването и проследяването, за да се знае кой носи отговорност. Това ком...

"Има филм, а има и книга "Бизнесът да бъдеш роден". За съжаление, този бизнес доста сериозно е заел мястото си в България. Може би няма друга такава страна като България в Европейския съюз, където едно раждане да струва толкова много", коментира Костова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com