Ангел Кунчев: Четвъртата вълна е в пълния си разгар

3627
Ангел Кунчев: Четвъртата вълна е в пълния си разгар
Снимка: БГНЕС

Четвъртата вълна е в пълния си разгар. На седмична база имаме между 10-15% увеличение и даваме възможност на здравната система засега да работи нормално. Това заяви държавният здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. 

По думите му, районите един по един попадат в най-високите стойности на пандемията. Засега в рамките на страната заболеваемостта е около 360 на 100 000, което е сравнимо с данните, които имаме със страните от Източна Европа, посочи Кунчев. 

Кунчев каза кога ще въведем по-строги мерки, може би локдаун

Докато цялата страна не влезе в една по-сериозна заболеваемост над 500 на 100 000 души население по-сериозни здравни мерки не се предви...

Според него винаги могат да се затегнат мерките, но е доста болезнено - заради дългия период, който умори и изнерви хората. От друга страна много хора привикнаха с опасността и са започнали да я пренебрегват, така че все по-сложно става въвеждането, контрола и изпълнението на мерките, изтъкна доц. Кунчев. 

Той отбеляза, че ако излязат мутации, които са много по-страшни, силни и опасни, няма да имаме избор, освен да измисляме нови и нови оръжия срещу вируса. Все още имаме много горивен материал, което значи, че и следващите вълни пак ще вдигаме заболеваемостта и пак ще пълним болниците, предупреди държавният здравен инспектор. 

Процентът на хората, които се колебаят и не искат да се ваксинират, е висок щом сме последните в Европа по ваксинация. Компетентно е мнението на институциите, които са разрешили разширяването на срока на ваксината на "Пфайзер" за третата бустерна доза. Ваксината има същите качества и добри ефекти в рамките на една година, обясни Кунчев. До пристигането в България и влизането на ваксините в РЗИ-тата, тя се спазва с температурен монитор. Ако някъде случайно стане пробив, просто ваксината не се използва, добави Кунчев. 

Той допълни, че никъде няма такова пренебрежително отношение към хладилната верига за съхранението на ваксините, както в България. Всяка една нация в труден момент показва силните и слабите си страни. Имаше лекари, които със седмици не излизаха, а има и тарикати, които искат за 200-300 лева да вземат сертификат и после пак да попаднат в болниците. На мен ми омръзна да обяснявам едно и също - как в други страни решиха да се справят с това нещо, а на нас някой нещо им отнема, ядоса се Кунчев. 

Мерките в Бургас няма да бъдат затягани засега

Мерките в Бургас няма да бъдат затягани на този етап, стана ясно след срещата на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев след засе...

Той уточни, че ако не се ускори процесът на ваксинация е възможно да бъдат дарени и препродадени ваксини. За хора без тежки заболяване не е необходима третата бустерна доза. Сертификатите на база ваксиниране ще бъдат продължени с още една година след имунизиране.

Още: Доц. Кунчев не изключи напълно нов локдаун: Като не се ваксинираме, страда икономиката

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com