Д-р Ангел Кунчев: Ебола не се предава лесно, опасността за България е минимална

85655
Д-р Ангел Кунчев: Ебола не се предава лесно, опасността за България е минимална
Снимка: БГНЕС

Ебола не може да се пренесе по въздушно-капков път. В това беше категоричен д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор на България в сутрешния блок на Нова телевизия.

Вирусът на ебола е много чувствителен при третиране с дезинфектанти - спазването на лична хигиена е добра превантивна мярка, категоричен е д-р Кунчев. Той даде пример за опасност – семенната течност може да заразява, след като преносителите са оздравели от болестта. Според данни, цитирани от лекаря, заразата в Африка е тръгнала от консумиране на заразено дивечово месо - на прилепи.

Заразена с ебола американка пристигна в САЩ

Американската мисионерка Нанси Райтбол, която бе заразена с вируса ебола в Африка, е пристигнала в САЩ, за да бъде лекувана в специалн...

За Европа оценката е, че рискът от зараза е минимален, а за България още повече, каза специалистът. Нямаме директни връзки с пострадалите африкански страни, нямаме обмен на туристи. Естествено, в глобалния свят, когато човек може да стигне до всяка точка на света много бързо, риск винаги има, призна експертът.

Вирусът е много агресивен, патогенен и затова е толкова висока смъртността. Антибиотиците не му действат, добави д-р Кунчев. Ебола започва като вирусна инфекция – главоболие, повръщане, но ден-два след това започват вътрешни кръвоизливи, обясни Кунчев. Не съм оптимист, че ваксина ще бъде създадена при тази епидемия, заяви още той.

За да няма разпространение на болести, дизентерия и тиф, задължително трябва да се поддържа лична хигиена, да не се консумират никакви останали продукти в хладилниците отпреди наводнението, да не се гази в мръсна речна вода. Това са препоръките на д-р Ангел Кунчев по отношение на ситуацията с новите наводнения в Мизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване