X
 
 

Д-р Ангел Кунчев: Ебола не се предава лесно, опасността за България е минимална

85039 6
photo of Д-р Ангел Кунчев: Ебола не се предава лесно, опасността за България е минимална
Снимка: БГНЕС
Ебола не може да се пренесе по въздушно-капков път. В това беше категоричен д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор на България в сутрешния блок на Нова телевизия.

Вирусът на ебола е много чувствителен при третиране с дезинфектанти - спазването на лична хигиена е добра превантивна мярка, категоричен е д-р Кунчев. Той даде пример за опасност – семенната течност може да заразява, след като преносителите са оздравели от болестта. Според данни, цитирани от лекаря, заразата в Африка е тръгнала от консумиране на заразено дивечово месо - на прилепи.

Заразена с ебола американка пристигна в САЩ

Американската мисионерка Нанси Райтбол, която бе заразена с вируса ебола в Африка, е пристигнала в САЩ, за да бъде лекувана в специалн...

За Европа оценката е, че рискът от зараза е минимален, а за България още повече, каза специалистът. Нямаме директни връзки с пострадалите африкански страни, нямаме обмен на туристи. Естествено, в глобалния свят, когато човек може да стигне до всяка точка на света много бързо, риск винаги има, призна експертът.

Вирусът е много агресивен, патогенен и затова е толкова висока смъртността. Антибиотиците не му действат, добави д-р Кунчев. Ебола започва като вирусна инфекция – главоболие, повръщане, но ден-два след това започват вътрешни кръвоизливи, обясни Кунчев. Не съм оптимист, че ваксина ще бъде създадена при тази епидемия, заяви още той.

За да няма разпространение на болести, дизентерия и тиф, задължително трябва да се поддържа лична хигиена, да не се консумират никакви останали продукти в хладилниците отпреди наводнението, да не се гази в мръсна речна вода. Това са препоръките на д-р Ангел Кунчев по отношение на ситуацията с новите наводнения в Мизия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Докторе, прочете уикипедия преди да успокоявате хората, че вируса трудно се предава
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Уикипедия му противоречи на тоя доктор --- Ебола е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.
 • Смит 4 Смит преди 5 години Профил на трол?
  Защо ли ми се струва, че САЩ ще си оправят икономиката като разпространят ебола, а после продават ваксини и лекарства. Някой да си спомня птичия грип и свинският грип и да му е познат сюжета? Само дете ебола не е грип и ще има известно количество реални жертви, за по-голям ефект.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Все пак да не забравяме, че и ХИВ епидемията тръгна от АФРИКА!!! А сега е по целия свят. Така, че да не ми разправят, че не може да дойде до ЕВРОПА. Опасността си съществува.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Да бе минимална била. според мен е съвсем реално някой от засегнатия регион да си дойде тук на почивка примерно. (това минимална опасност ли ви се струва?) Как да е... работата с Ебола е мн сериозна. И аз мисля, че няма да има ваксина (не че не може да се направи.. по-скоро не им е изгодно)... \"Ебола\"това си е подобрен вариант на ХИВ вирус.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Минимална в смисъл след един месец от : бежанец или турист.