Доц. Ангел Кунчев: Ще имаме едно добро и спокойно лято

4240
Доц. Ангел Кунчев: Ще имаме едно добро и спокойно лято
Снимка: БГНЕС

Решението да изискаме карантина е не да спрем потока към Занзибар, а за да сме сигурни, че няма да внесем африканския, нигерийския щам. Нека хората вярват в науката, ще имаме едно добро и спокойно лято.

Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по повод влизащите у нас от Занзибар.

Много опасен е африканският щам, стана ясно и от думите на проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. Проф. Христова посочи, че този щам засяга и по-младата възрастова група, и то по-сериозно.

Доц. Кунчев заяви, че се наблюдават тенденциите по отношение на нигерийския щам. Националният здравен инспектор каза, че четирима души с бързи антигенни тестове на летище София са дали положителен резултат, идвайки от Занзибар.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че почти няма година, в която да не се спира дадена ваксина, ползвана в календара по ваксинация. Доц. Кунчев отбеляза, че според него няма да се намери връзка при починалата жена от Стамболийски между ваксината и смъртта. 

Кунчев: За втората доза ваксина срещу коронавирус от масовата имунизация ваксинираният да си следи и търси

Активната страна за втора имунизация срещу коронавирус трябва да е човекът. Колегите на места обаче също биват уведомени от системата к...

Проф. Христова заяви, че ваксинирането на един много висок процент абсолютно предотвратява заболяването. Действително е, че ваксинираният човек може да пренася вируси, но ваксинираният човек многократно намалява количеството вируси, които пренася. 

Доц. Ангел Кунчев уточни, че България е структурирала нуждите си от ваксини, така че да се диверсифицира рискът. На практика ние ще купим 18 млн. дози ваксини, които са разпределени еднакво между трите типа ваксини. На практика имаше корекции в това, което ни беше дадено като графици на доставка, уточни Ангел Кунчев. Само след месец основният проблем ще бъде да накараме хората да вземат тази мярка, защото ваксини ще има. Въпросът е хората да разберат колко е важно, каза Кунчев. Той подчерта, че срокът на годност на ваксините е между 6 месеца и година. 

Доц. Кунчев заяви, че до края на седмицата или в началото на следващата ще стане ясно кога ще се възобнови ваксинацията с AstraZeneca, след като бъдат получени резултатите от хистологичните изследвания на починалата жена от Стамболийски. "Ще имаме едно добро и спокойно лято", завърши доц. Кунчев.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com