Държавният резерв не е продавал апаратура, която може да се ползва за борба с коронавируса

12540
Държавният резерв не е продавал апаратура, която може да се ползва за борба с коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Появилата се информация, че Държавният резерв е продал медицинска апаратура, която може да бъде използвана от българските здравни заведения в борбата с коронавирусната инфекция COVID-19не отговаря на истината. Това съобщиха от Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" в нарочно прессъобщение.

Припомняме, че по-рано в публичното пространство се появиха информации, че Резервът се е разпоредил с продажбата на съвременни апарати за командно дишане.

МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение"

Препоръки към гражданите за предпазване от правонарушенияпо време на извънредно положение. Информацията е от пресцентъра на МВР. Поста...

"Апелираме към всички да се отнасят с необходимата отговорност към сложната ситуация, в която се намират гражданите, институциите и държавата, като не се разпространяват откровенно неверни данни, с които се заблуждава обществото", посочват още от институцията.

"В публикуваните на официалната интернет страница на Агенцията обяви за продажба на медицински стоки и материали (вижте списъците тук и тукфигурират апарати за белодробна вентилация, апарати за изкуствено дишане и апарати за кислород. Апаратите са произведени между 1959-1987 г. в СССР и ГДР, освободени са за реализация през 2008 г. от Съвета за държавните резерви и военновременните запаси поради отпадането им от номенклатурния списък", поясниха за Actualno.com от Резерва.

"Въпросните апарати се предлагат за реализация на стоковите борси повече от 10 години, като въпреки дългогодишното предлагане и многократното намаляване на цените, до момента няма продаден нито един апарат. Липсата на интерес към тях се дължи на материалната и технологичната им несъвместимост с високите изисквания на модерното здравеопазване", отбелязват още от Държавния резерв.

"Капитал" съобщи по-рано, че са продадени лекарства, чийто срок на годност обаче е с предстоящо изтичане. Но и в този случай Държавният резерв е заменял медикаментите с нови.

Как да разпознаем коронавируса? (ВИДЕО)

Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса...

Припомняме, че освободените от правителството 100 000 литра спирт за производство на дезинфектанти все още не са купени от компаниите. "Интерес до момента има само към 20% от количеството, които са купили държавни институции, за дезинфекция и няколко частни фирми, за да направят дезинфектанти", пише още "Капитал", цитирайки представители на Резерва. Те коментират също така, че Държавният резерв не е зареден с високоспециализирана апаратура за реанимация и лечение като апарати за командно дишане, кибернож и друга такава техника.

Още актуална информация по темата с коронавируса четете в нашия блог.

* Заглавната снимка е илюстративна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com