Едва един от шестима подкрепя данък "Вредни храни"

6020
Едва един от шестима подкрепя данък "Вредни храни"
Снимка: Getty Images

Цели 64% от българите не одобряват въвеждането на данък за храни и напитки с високо ниво на сол, захар или мазнини, който би се отразил на крайната цена, предава bTV. Това показват резултатите от национално представително проучване на TNS.

Над една трета от анкетираните са заявили, че изобщо не одобряват мярката, предложена от здравния министър Петър Москов. 17% са тези, които я подкрепят, като напълно зад нея застават 9 на сто от респондентите.

Москов брани данък "вредни храни" - без реклами на чипсове и снаксове в детски предавания

Надявам се, че държавата няма да вземе и една стотинка от данък "обществено здраве". Това обяви в предаването "На кафе" на Нова телевиз...

Според 84% от анкетираните, всеки трябва да решава какво и колко е полезно или вредно. 82% посочват, че повишаването на цените е неприемливо при нивото на доходи у нас, почти толкова са и тези, според които поскъпването ще принуди хората да купуват по-вредни храни.

По около две трети от респондентите смятат, че данъкът цели единствено пълнене на хазната без грижа за здравето на народа и че в крайна сметка добросъвестните производители ще понесат удар.

Малцинство са тези, според които въвеждането на данъка ще промени съдържанието на вредни компоненти в храните, че събраните пари ще отидат за здраве и спорт и че ще намалеят заболелите от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

57.1% от участниците в допитването са на мнение, че данъкът ще промени хранителните навици на българите. 9% са на противоположното мнение – точно колкото са и твърдите поддръжници на данък „Вредни храни”.

Припомняме Ви, че по темата с новия данък здравният министър Петър Москов по-рано този месец предложи да има забрана на реклами на този вид храни в детски предавания, защото децата научават от там за играчките.

Търговските вериги: Данък "вредни храни" ще удари хранителната индустрия

Законопроекта за общественото здраве, станал по-известен като данък "вредни храни" ще навреди на хранителната индустрия и в същото врем...

Той каза и че не можел да си позволи да яде сьомга всеки ден – в светлината на факта, че рибата е една от най-богатите на омега киселини храни, но не стана ясно дали яде кренвирши. Здравният министър засегна темата след критиката, че бедните хора ще продължат да ядат кренвирши, въпреки данъка, но по-скъпи.

Законопроекта за общественото здраве, станал по-известен като данък "вредни храни", ще навреди на хранителната индустрия и в същото време няма да генерира очакваните позитивни ефекти. Това се казва в становище на Сдружението за модерна търговия (СМТ) във връзка с предложението на Министерство на здравеопазването за въвеждането на данък за продуктите, които имат добавена захар, много сол и т.н.

Становището бе публикувано в началото на месеца.

Според организацията хазната и потребителите ще загубят, като печеливши ще се окажат сивият сектор и корупцията - позиция, поддържана и от синдикатите. Както показват и анализите на инициаторите на предложението, новият данък ще доведе до повишаване на цените на редица хранителни продукти, които са част от ежедневното меню на хиляди българи с по-ниска покупателна способност, казват от СМТ.

Според тях при непроменени доходи е нормално хората да потърсят тези храни на по-ниски цени. Това означава, че ще купуват от производители в „сивия“ сектор, които поради неплащане на данъци и осигуровки имат ценово предимство от поне 30%. Логичният ефект ще е по-малко приходи за хазната, смятат от Сдружението.

Педиатрите подкрепиха данък "вредни храни"

Българската педиатрична асоциация подкрепя предложението на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за въвеждането на т. н. "дан...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com