Експерт: Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК

3963
Експерт: Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК
Снимка: iStock/Guliver

Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК. Това каза доцент д-р Иван Чавдаров, управител на Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „Света София“, предаде репортер на БГНЕС.

За съжаление в България няма статистика, няма регистър на тези деца, посочи доцентът и каза, че затова не може да отговори на въпроса колко са пациентите с диагноза ДЦП (детска церебрална парализа) у нас. „Но средно бихме могли да ги изчислим на базата данни, че честотата на заболяването е 2,5 на 1000. Тоест от 1000 деца новородени между 2 и 3 са с церебрална парализа”, обясни той и добави, че при децата, които са недоносени или с ниско тегло честотата се качва.

Община Благоевград реновира изцяло кабинет по рехабилитация

Центърът "Услуги за ранно детско развитие" в Благоевград е една от най -реномираните обществени услуги в града. Потребители й вече мога...

Доц. Чавдаров каза, че има организирани лечебни заведения, в които се обслужват деца.

„На много места се обслужват деца с ЦП (церебрална парализа), въпросът е, че рехабилитацията не е специализирана каквато провеждаме в тази болница. Касата заплаща лечение по клинични пътеки на деца с церебрална парализа, заплащането е изключително ниско и това е една от причините да получаваме дарения от президентството или от юридически лица, дори от физически лица родители, които виждат от какво имаме нужда и ни подкрепят в това направление”, обясни управителят на „Св. София”.

Той каза, че различни центрове се организират – било то от здравеопазването, било от социалните грижи, където се обслужват рискови или деца с церебрална парализа, но често пъти там няма лекар по физикална медицина и се работи откъснато и единично.

„Ние разполагаме с екип от специалисти, различни специалисти. Говорим за кинезитерапевти, рехабилитатори, специални педагози, логопеди, хранителни терапевти, всичките коордирани от лекар по физикална и рехабилитационна медицина и то координацията, която е свързана с познанието на различни терапевтични методики. Защото Касата плаща за три процедури – например масаж, топлинна процедура и електростимулация толкова, колкото плаща за една процедура с робот”, посочи доцентът. Един робот струва, по думите му, 180 000 – 200 000 лв., амортизацията е различна.

Дете с церебрална парализа не получава количка, защото няма кой да го освидетелства

Защо държавата не дава специална количка на болния от детска церебрална парализа Орлин? Минималната цена е 1300 лева, а за вертикален с...

„Въобще ситуацията на организацията на рехабилитацията в България е много несправедлива към високотехнологичната рехабилитация. Има клинични пътеки хирургични, акушер-гинекологични, където колегите въведоха роботите и тези пътеки са оценени. Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК и тя не се интересува, че ние можем да правим профилактика на много заболявания, за да не е стигне до тежко инвалидизиране. Защото ние обслужваме деца рискови за церебрална парализа до 1,6 г. и дотогава имаме шанс тези деца да ги спасим от тяхната тежка съдба, защото когато се каже церебрална парализа - крайно излекуване няма. Но касата това нещо не я интересува”, заяви доц. Чавдаров.

Болницата, която той управлява разполага със 100 легла и с медицински център, в който минават около 30 деца дневно. „Тоест дневно през самата сграда минават около 130 деца. Това е най-голямата специализирана болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Ние сме регионална общинска болница, но обслужваме цялата страна”, заяви той.

На 12 и 13 декември на държавно посещение в България е Негово Височество фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето – Велик магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим Родос и Малта. Визитата е по покана на президента Румен Радев. Тази сутрин българският държавен глава и Великият магистър откриха първия по рода си у нас високотехнологичен апарат за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Оборудването е осигурено и инсталирано в Специализираната болница „Света София“ в София от посолството на Суверенния Малтийски орден у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com