Експерти ще разработват софтуер за защита на пейсмейкъри

19033
Експерти ще разработват софтуер за защита на пейсмейкъри
Снимка: Thinkstock

Експерти по съдебна медицина и интернет сигурност обединяват сили за разработване на софтуер, който засича хакерски атаки срещу пейсмейкъри. Те смятат, че терористите биха могли да атакуват електронни импланти, за да убиват мишените си.

Американското министерство на вътрешните работи в момента разследва над 20 медицински устройства, в които може да e имало чуждо проникване. В списъка на уязвимите технологии експертите поставят и дефибрилаторите, интравенозните помпи, скенерите и болничните мрежи, пише британският в. Telegraph.

40 млн. души в САЩ може да са пострадали заради хакерска атака

Близо 40 млн. души може да са пострадали заради хакерска атака срещу третата по големина търговска верига в САЩ - Target, предаде БНТ. ...

Судзит Шеной - специалист по компютърна сигурност в Тълския Университета в Оклахома, посочва, че “проблемът е, че съществува начин за достъп до тези много малки, прости устройства и за промяна на настройките им”. По думите му производителите на медицински апарати не работят сериозно за защита срещу такъв риск, информира агенция "Фокус".

За да разработят защитен софтуер, експертите проучват какво може да доведе до фатален край при пациент с имплантирано електронно устройство.

През последното десетилетие сме свидетели на вълна от нови малки устройства, които помагат за справяне с различни здравословни проблеми - от регулиране на биенето на сърцето до контролиране на тежки форми на диабет. Безжичното свързване на устройствата с компютри, смартфони и таблети дава възможност на лекарите да събират важни данни. Това обаче оставя отворена врата за евентуална атака. До момента няма регистрирани случаи на смърт вследствие на хакерска атака от такъв тип, но без софтуер за засичането им те няма как да бъдат открити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com