Голям недостиг на инсулин - омбудсманът сезира здравното министерство

2048
Голям недостиг на инсулин - омбудсманът сезира здравното министерство
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков за десетки жалби от граждани - диабетици, които алармират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лечението на захарен диабет.

Ковачева поиска проверки по конкретните жалби и при констатиране на пропуски или нарушения настоява за незабавни мерки по тяхното отстраняване.

Липсва Оземпик - купуват го за отслабване

Още: Лекар: Какви са нормалните стойности на кръвната захар и как да се предпазите от диабет

Единият от липсващите лекарствени продукти е „Оземпик инжекционен разтвор 1 мг“ - т.нар. писалка, широко използвана от много хора не по предназначение, а за бързо и рязко отслабване. Така хората, които действително се нуждаят от него предвид заболяването си, остават без лечение.

„Липсата на това лекарство и невъзможността да се набави адекватен заместител води до застрашаване живота на българските граждани, които имат нужда от него“, жалва се гражданин от Русе на омбудсмана и настоява да получи информация „кога ще бъдат организирани доставки по аптеките в България“. Той е разтревожен, защото е попаднал на информация за очаквана доставка в началото на август, но тя била изтеглена с две седмици. Гражданинът пита дали това в действителност е така. В този дух са и останалите жалби, свързани с препарата, съобщиха от пресцентъра на Диана Ковачева.

„Като национален омбудсман, бих искала за пореден път да изразя силното си безпокойство от постъпващите в институцията жалби и сигнали от граждани по повод липсата на лекарствени продукти в аптечната мрежа, в това число инсулини, и (по повод) нарушени техни права като пациенти и здравноосигурени лица. И в тази връзка отново настойчиво да препоръчам да бъдат обсъдени и предприети мерки, с които да се гарантира в дългосрочен план правото на гражданите на достъп до използваните за лечението им лекарствени продукти. Бих искала да обърна внимание, че посоченото лечение е животоподдържащо, а прекъсването му, както и смяната на терапията, крие сериозни рискове за живота и здравето на пациентите“, пише омбудсманът до министър Хинков.

Сигналите

Още: Недостиг на инсулин у нас

Ковачева информира здравния министър за редица случаи на потърпевши от цялата страна, които търсят различен вид инсулин, на конкретна фармацевтична компания, като бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML, бързодействащия Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и др.

Тя подчертава, че в Годишния доклад за дейността на омбудсмана за 2022 г. е отправила препоръка за анализ на причините за липсата и недостига на лекарствени продукти в аптеките, за предприемане на мерки, в това число нормативни промени, за тяхното предотвратяване, както и гъвкав механизъм за своевременното им осигуряване.

Сред сигналите, които илюстрират големия проблем с липсата на инсулини в страната, е този на гражданка от гр. Рила с Диабет тип 1 от 2004 г., която се жалва на обществения защитник, че от една година среща проблем с намирането на инсулин Tresiba на фирмата „Ново Нордиск“.

Друга гражданка от гр. Кърджали моли омбудсмана за съдействие „за нормализиране на доставките на бавнодействащия инсулин Tresiba 100 IU/ML и бързодействащия инсулин Fiasp 100 IU/ML“.

Още: В аптеките отново липсва лекарство за диабет, изкупуват го за отслабване

Човек от София пък алармира, че „всяка година, за по няколко месеца, редовно изчезват от аптечната мрежа животоспасяващи препарати за диабетици и други хронични заболявания“. Той е притеснен, защото от два месеца отново липсва Humalog - 3ml, както и още няколко инсулина.

Друг гражданин от Харманли пък иска информация за липсващи инсулини Fiasp и Tresiba в аптечната мрежа в града и посочва, че „проблемът е периодичен и това води всеки месец в натрупване на закъснението за получаване на съответните медикаменти на нуждаещи се хора, в конкретния случай с Диабет тип 1!“.

Жалба има и от гр. Стамболийски - гражданин пише до Ковачева от името на стотици: „От вече половин година диабетиците, лекувани с инсулин Тресиба, биваме връщани от аптеките с думите, че нашият необходим инсулин липсва от аптечната мрежа и да проверяваме регулярно за неговата доставка".

И жена от Варна алармира за недостиг на някои от инсулините в аптечната мрежа – Tresiba, Fiasp, Novorapid и Insulatard. Тя подчертава, че „за един диабетик инсулинът е жизненоважен и когато не може да бъде осигурен навреме, изходът може да е фатален".

Това са малка част от жалбите на граждани до омбудсмана, в които хората се жалват за нарушени техни права като пациенти, че са дискриминирани и животът им е застрашен заради „безхаберието на институциите“, пишат от пресцентъра на Ковачева.

„Във връзка с жалбите, със загриженост за правата на гражданите и с разбирането, че засягащите ги въпроси следва да бъдат разглеждани от органите и институциите справедливо, безпристрастно и в разумен срок, на основание Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка да разпоредите извършване в кратък срок на проверка по изложеното, при констатиране на пропуски и нарушения – за предприемане на съответни мерки, като очаквам и гражданите да бъдат подробно информирани по поставените от тях въпроси и обсъдените и предприетите мерки за тяхното решаване“, пише още омбудсманът до здравния министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com