Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христиана Бацелова: Ваксината за деца не е експериментална течност

21 декември 2021, 07:49 часа • 2882 прочитания

Ваксината не е експериментална, а имаме толкова много опит с иРНК и векторните ваксини, така че да се говори за експериментална течност, е повече от несериозно. Има милиони деца, ваксинирани от 12-годишна възраст нагоре. 

Това каза епидемиологът Христиана Бацелова пред БНТ.

Бацелова няма никакво притеснение да ваксинира децата си до няколко дни. При инфекциозните болести не се знае никога как ще протече заболяването при един човек независимо дали става въпрос за млад или възрастен, обясни тя. Инфекциозните болести са като руска рулетка е и не се знае дали ще преживее конкретният човек или ще почине. Не трябва да оставяме децата неваксинирани, защото така ги обричаме на заразяване и разболяване, а с ваксината ги предпазваме от още една болест, добави Бацелова.

Бацелова недоумява мисленето на родителите да остави детето си да се разболее, вместо да бъде ваксинирано с безопасна и ефективна ваксина. Ваксинирайки всички ученици ще се направи една много безопасна и сигурна среда както за самите ученици, така и за родителите. Това е един от начините да се върне старото нормално, уточни тя.

Според Христиана Бацелова единственото трайно противопоказание е алергична реакция към ваксината. Децата с доказани алергии към насекоми, химични вещества или към други ваксини, могат да бъдат ваксинирани, просто децата, които са имали алергии се наблюдават половин час, обясни епидемиологът. Деца с автоимунни заболявания също могат да бъдат ваксинирани, обясни епидемиологът. 

Тя допълни, че при по-малките възрастови групи безопасността е доказана при първите клинични изпитвания на ваксината. Децата реагират много по-добре към ваксините, отколкото възрастните и не се съобщава за втрисане или температура, а по-скоро за отпадналост и сънливост, каза в заключение Бацелова. 

Още: Ваксините срещу COVID за деца са пристигнали в България

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес