И направленията от личните лекари стават проблем

19948
И направленията от личните лекари стават проблем

Българските лични лекари отпускат все по-трудно направления за специалисти и изследвания.

Причините с няколко. В момента има повече болни заради грипните вируси, а личните лекари все още не са сключили договори със здравната каса и не знаят как ще бъдат отпускани направленията за годината.

Шефът ни записва при личния лекар

Шефовете ще пращат служителите си на профилактичен преглед при семейния лекар. Тази идея обсъдиха здравният министър Десислава Атанасо...

Днес от НЗОК обявиха, че от началото на следващата седмица започва сключването на анекси с личните лекари, след това със специалистите, а до края на месеца и с болниците. Направленията обаче ще се отпускат при по-строг контрол.

Тази година здравната каса затяга режима на отпускане на направления заради голям преразход и съмнения за назначаване на ненужни прегледи.

„Миналата годна им беше дадено право да вземат 10% над това, което им е определено като тримесечна база без да уведомяват НЗОК. Тази година тези 10% ще бъдат отново отпускани, но след решение на Надзорния съвет на касата. Остава възможността 15% от следващото тримесечие да се използва, като влезе в следващото ще има недостиг и ще трябва да се направи прогноза и с мотивиран иск да поиска съответен брой направления”, обяснява д-р Пламен Цеков, шеф на НЗОК, цитиран от bTV.

Парите за изследванията остават непроменени. Лекари и болници все още нямат договори с касата. Подписването започва следващата седмица. Тогава ще бъдат приети и отчетите. За интензивното лечение в болниците от касата са заложили същата сума, каквато е отделило здравното министерство през 2012-а.

Замразяват таксата за посещение при джипи и зъболекар

Таксата, заплащана от здравноосигурените лица при посещение при лекар или зъболекар, ще бъде постоянна и се фиксира на сегашните нива...

И още един проблем, който засега пациентите. Заради нормативна промяна пациенти се налага да обикалят между лекари и аптеки, за да получат лекарствата си. Променен е кодът на заболяванията. Данни, които трябва да бъдат поправени във всяка рецептурна книжка и в системата на аптеките.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване