Има ли нарушения в прокурорската проверка в "Майчин дом": Д-р Елена Георгиева пита

3657
Има ли нарушения в прокурорската проверка в "Майчин дом": Д-р Елена Георгиева пита
Снимка: Actualno.com

Уволнената ръководителка на Клиниката по анестезиология към "Майчин дом" д-р Елена Георгиева внесе сигнал до Софийска градска прокуратура (СГП) с питане има ли нарушения в провеждането на прокурорската проверка в лечебното заведение. 

Още: Как се разпределят парите в "Майчин дом": Уволнената д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

В сигнала, с който редакцията разполага, д-р Георгиева твърди, че до нея и до недоволните от управлението на директора на "Майчин дом" проф. Иван Костов, е достигнала информация за нарушения на НПК при извършването на проверката:

Още: "Опит за овладяване на болницата": "Майчин дом" отговори на лекарите в опозиция

"На първо място разпит на свидетели по прокурорската преписка се извършва в кабинет в болницата, в присъствието на двама зам. – директори и двама юристи на болницата, както и на две лица, които са се представили за разследващи полицаи. Последните са отказали да се легитимират пред лицето, което са искали да разпитват.

Считам, че ако достоверността на посоченото се установи, то това действие би било изцяло в разрез с процесуалните правила на НПК. Недопустимо е лице, което е свидетел, да бъде разпитвано в присъствието на лица, които се проверяват. Редът за извършване на процесуално – следственото действие разпит е изрично и императивно посочен в разпоредбите на НПК. В допълнение, моля да имате предвид, че към момента на привикването на служителя в един от директорските кабинети, същото не е било призовано по надлежния ред. При изрично искане от негова страна да му се представи призовка, последната му е била предоставена от служител на болницата.

Още: Лекари от „Майчин дом“: Прави се опит да се намали сумата, която директорът получава

На второ място, към датата 19.10.2023 г. част от лицата, които са посочени в подадените сигнали като лица, чиито показания, могат да доведат до установяване на обективната истина, не са били призовани, съответно не са разпитани. С оглед оставащото време до изтичане на срока на проверката, считам, че същото е особено обезпокоително, тъй като всестранната, обективна и безпристрастна проверка изисква да се съберат сведения от всички лица, които биха могли да предоставят информация за изложените в сигналите факти и обстоятелства."

Още: Депутат захапа директора на "Майчин дом" за високата му заплата

Пред Actualno.com д-р Георгиева потвърди, че е сигнализирала СГП и каза, че трите сигнала срещу проф. Иван Костов, подадени до прокуратурата, са обединени в една проверка, която е удължена. 

Още: Внесени са три сигнала до прокуратурата срещу шефа на „Майчин дом“: Д-р Алън Начев и д-р Елена Георгиева в „Отговорите“(ВИДЕО)

Припомняме за какво са трите сигнала: Първият сигнал е за констатирани нарушения на базата на одитния доклад на Министерството на здравеопазването, за взимането на големи суми пари.

Другият сигнал, входиран и до НЗОК, е за роботизираната хирургия, като се казва, че е документирано, че се извършва документна измама. Преправят се данни на пациента. Т.е. отбелязва се за една пациентка, че тежи 115 кг. Самата тя обаче в преданестезеологичната консултация е отразила, че тежи около 64 кг. Разликата в пътеката за едната интервенция е 1500 лв., а когато е с наднормено тегло и може да бъде включена в пътека за роботизирана хирургия, е 8020 лв.

Още: Здравното министерство се бави с отговорите на нови сериозни въпроси за "Майчин дом" и директора му

Третият сигнал е свързан с в момента изпълняващия длъжността началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение, тъй като там се твърди, че са констатирани преправяния на името на анестезиолога, който е давал анестезия. Документацията била коригирана с коректор, вписвани са имена на анестезиологзи, които не са присъствали на операцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com