Желаещи да даряват кръвна плазма за COVID-19 има, но местата са малко

4564
Желаещи да даряват кръвна плазма за COVID-19 има, но местата са малко
Снимка: Getty Images/Guliver

От Сдружение "Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма" излязоха с второ отворено писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов, здравния министър проф. Костадин Ангелов и директора на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Те имат 5 конкретни искания, най-важното от които е спешното създаване на пунктове за даряване на кръвна плазма за лечение на болни от коронавирус пациенти във всички областни градове. Проблемът е, че има много желаещи дарители, но твърде малко места, където то да се случи.

Защо е важно да даряваме кръвна плазма за лечение на COVID-19? (ВИДЕО)

Расте броят на желаещите да дарят кръвна плазма за лечение на Ковид-19. Откриваме Пеньо Георгиев в Центъра по трансфузионна хематолог...

Процедурата по даряване на реконвалесцентна плазма се нарича плазмафереза и е с продължителност около 40-45 минути. В момента плазма се събира само на 2 места в цяла България, и двете в София. Това са Националният център по трансфузионна хематология, където разполагат с едва 2 апарата за плазмафереза и Военномедицинска академия само с един, който може да обслужва до 10 човека на ден.

Простата математика показва, че в най-добрия случай това са до 30-40 дарители на дневна база за цялата страна, като желаещите трябва да пътуват до София.

Кандидатите могат да бъдат на възраст между 18 и 65 години, в момента на даряването да са здрави и да не приемат медикаменти. Тъй като процедурата отнема време, желаещите да станат дарители трябва предварително да се запишат на посочените в сайтовете телефони.

Донорите на кръвна плазма могат да даряват няколко пъти месечно, а дареният материал от 1 човек може да спаси трима болни.

Друг проблем, за който алармираха читателите на Actualno.com е, че не се допускат дарители с положителни тестове за наличието на антитела срещу коронавирус, а само тези с положителни PCR тестове, направени поне 40 дни преди манипулацията.

Какво трябва да знаем за даряването на кръвна плазма

Български лекарски съюз и Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" започват Информационна кампания за популяризиране ...

Това на практика означава, че ако някой е изкарал Covid-19 през юни например, то той или тя няма как да дарят кръвна плазма, защото сега направен PCR тестът им ще бъде отрицателен.

По-долу публикуваме и конкретните искания, описани в отвореното писмо на д-р Павлина Михайлова, председател и консултант на Националната пациентска организация по лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма.

1. В Отделението по трансфузионна хематология на всеки областен град да бъде отворен КОВИД-плазма пункт за даряване на плазма. Събраната плазма може да се изпраща за обработка и диагностика в съответния регионален център по трансфузионна хематология. Съгласно съществуващите в момента наредби и протоколи, само НЦТХ и четирите РЦТХ - Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора имат право да събират и произвеждат реконвалесцентна плазма. За да може такива пунктове да започнат да работят, е необходимо решение на МС в извънредна ситуация или промяна на съществуващите наредби и протоколи.

2. Необходимо е да бъде отпуснато финансиране за купуване на апаратура - втора употреба, която може бързо да бъде доставена (по наша информация един апарат за плазмофереза струва около 25 000 лв. и може да бъде доставен в рамките на един месец). Предвид извънредната обстановка на първо време могат да влезнат в употреба апарати за плазмофереза, с които много болници разполагат и не ползват.

Актьорът Мартин Гяуров: Изискването за положителен PCR спъва даряванета на плазма

Изискването за положителен PCR тест при желание за даряване на кръвна плазма спъва много желаещи. Това написа в профила си във Facebook...

Междувременно в някои областни градове вече започнаха дарителски кампании за оборудване на такива пунктове (напр. Шумен). Затова е необходимо да има яснота какви конкретни ангажименти ще поеме държавата в тази посока. Ако вече са отделени средства, смятам, че е много целесъобразно по два апарата за плазмофереза спешно да бъдат доставени в отделенията по трансфузионна хематология в Благоевград, Бургас и УМБАЛ „Света Анна“.

4. Все още има много неизвестни около трите РЦТХ, които трябва да започнат да събират и произвеждат плазма – Плевен, Пловдив и Стара Загора, както е решено през май 2020 г. Има ли възможност да съдействате за ускоряване на процедурата по оборудване и лицензиране на тези центрове, така че хората да отиват там да даряват плазма, а не да се трупат в НЦТХ, където не могат да бъдат обслужени повече от 1015 дарители на ден?

5. Преболедувалите КОВИД-19, които желаят да дарят плазма, са стотици. Но повечето от тях нямат ПСР тест. След като поставихме този въпрос в Първото отворено писмо до вас, още веднъж настояваме критериите за даряване на плазма да бъдат хармонизирани с европейските насоки и актуалната обстановка и тези хора да могат да дарят плазма само с тест, доказващ наличието на антитела.

"Моля за вашата бърза реакция и съдействие за решаване на описаните проблеми. Българските граждани трябва да са наясно дали могат да разчитат на държавата в оборудването на такива допълнителни пунктове. Стотици са готови да помогнат на своите близки, на лекарите и на непознати хора, които са в беда. Те очакват вашите решения", така завърша апелът на д-р Михайлова към държавните институции.

Автор: Габриела Андреева

Младо семейство създаде платформа за търсещи и даряващи кръвна плазма (ВИДЕО)

Петя и Георги са заедно от 3 години. Той е уеб дизайнер, а тя звукорежисьор в Българското национално радио. Водени от желанието да напр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване