Лекар от "Майчин дом" разгневен на Столичната лекарска колегия

2158
Лекар от "Майчин дом" разгневен на Столичната лекарска колегия
Снимка: Actualno.com

Лекари от "Майчин дом" се разгневиха от позицията на Столичната лекарска колегия до институциите и медиите, в което организацията, в която задължително членуват, застана зад директора на болницата проф. д-р Иван Костов. 

ОЩЕ: Внесени са три сигнала до прокуратурата срещу шефа на "Майчин дом": Д-р Алън Начев и д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

Припомняме, че в края на миналата седмица в декларация от Столичната лекарска колегия (СЛК) изразиха тревогата си от събитията в лечебното заведение.

"Случващото се с "Майчин дом" уронва престижа на всички съвестно работещи в университетската болница и "ерозира нормалната работна атмосфера, което неминуемо би могло да се отрази на качеството на здравната помощ. Безпокойството ни става все по-осезаемо с всяка следващата постъпка, тъй като комплицираната ситуация вече преминава границите на етичните правила и норми лекар-лекар в ущърб на цялото общество. СЛК не приема „правосъдие“ да се раздава на пресконференции и медийни изяви и с лека ръка да се руши имиджа и постигнатото от доказани професионалисти като проф. д-р Иван Костов, дм.", пишат от СЛК.

От колегията са категорични, че не приемат "почти ежедневно в едно или друго медицинско заведение, а в настоящия случай в Университетската болница „Майчин дом“ фокусът от благородството на медицинската професия да се подменя с недоказани публични изявления позорящи и подронващи авторитета на нейното ръководство". Те смятат че само българският съд е "компетентен да се произнесе по надлежния ред относно вината или липсата на такава у когото и да било".

ОЩЕ: Лекари от "Майчин дом" с призив: Не оставяйте една светиня да бъде превърната в пустиня

В писмо до СЛК д-р Елена Георгиева пише, че в продължение на пет месеца от организацията не са намерили за необходимо да отговорят на подадения до тях сигнал. "Не проведохте нито един разговор с лекарите, които сигнализираха за обезпокоителното състояние на болницата. Пет месеца представляваната от Вас Столична лекарска колегия запази мълчание, независимо от данните за фрапиращи нарушения при управлението на „Майчин дом“, част от които станаха публично известни. Не взехте отношение и когато се оповестиха данни за управлението на „Майчин дом“ под ръководството на Иван Костов", пише в позицията си д-р Георгиева. 

Медикът пита и на какви доказателства се основава позицията на СЛК в защита на ръководството на „Майчин дом“. И призовава председателя на Управителния съвет на СЛК д-р Ваньо Видков да ги представи.

Д-р Георгева заявява още, че "Българският лекарски съюз не е синдикат на болничните шефове".

"Целите на организацията не са да защитава безпрекословно изпълнителни директори и ръководни кадри в системата на здравеопазването, нито да гради имиджа им, включително чрез разпращането на декларации до медиите, а да защитава професионалните права, интереси и достойнство на своите членове", категорична е тя.

ОЩЕ: АДФИ проверява директора на "Майчин дом", сезирани са още институции

"Аз и моите колеги, положили подписите си под официални сигнали и изразили гласно несъгласието си със системните нарушения при управлението на „Майчин дом“, сме пълноправни членове на Столичната лекарска колегия и като такива Вие още преди пет месеца следваше да обърнете внимание на сигналите ни. Не го направихте! Замълчахте, докато не се наложи да спасявате имиджа на един самозабравил се болничен директор. Оставям на Вашата съвест всички обстоятелства, които доведоха да включването Ви по този начин и в този момент в казуса с „Майчин дом“, завършва писмото си анестезиологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com