Имате алергия към месо - възможно е да е вследствие на ухапване от кърлеж

3360
Имате алергия към месо - възможно е да е вследствие на ухапване от кърлеж
Снимка: iStock/Guliver

Наскоро направен доклад от Центъра за контрол и превенция на заболяванията показва, че алфа-гал синдромът, известен още като алергия към месото, може да се появи след ухапване от кърлеж. Хората, които са засегнати от това алергично заболяване, може да са много повече, отколкото се предполага.

Алфа-гал синдромът е състояние, при което има алергия към всички видове червено месо и някои животински продукти. Името на болестта идва заради захарната молекула алфа-гал, която се намира само в месото от бозайници – агнешко, телешко, заешко и свинско, както и в животинските продукти, които произлизат от тях – мляко и желатин. Алергията се проявява при консумация на червено месо и продукти, съдържащи алфа-гал. При алергична реакция симптомите могат да бъдат сериозни и дори животозастрашаващи. До шест часа след прием на продукт с алфа-гал молекула се съобщава за поява на треска или сърбящ обрив, кашлица и гадене, но понякога симптомите могат да бъдат и по-сериозни, например анафилактичен шок.

Как да открием лаймска болест след ухапване от кърлеж?

В пилешкото месо и рибите молекулата алфа-гал я няма и затова те са подходяща храна за хора, които страдат от този синдром.

Интересен факт е, че за появата на алфа-гал синдрома се смята за причина ухапването от кърлеж. Когато бозайниците биват ухапани от кърлеж, от кръвта им могат да се извлече захарната молекула, която по-късно да се предаде в организма на човек. Затова е добре предпазването от ухапване да бъде като превенция срещу алфа-гал синдрома. За да се предпазите от кърлежи, ви съветваме да не ходите на места, където има множество от тях – обикновено това са високи храсти и неокосени треви. Ако все пак се наложи преминаване през такива места, носете дрехи, които покриват ръцете и краката, както и дълги чорапи. Препоръчително е предварително да сте се напръскали със спрей против насекоми, а след като се приберете у дома, внимателно да огледате тялото си за забити кърлежи.

За съжаление, кучетата също могат да бъдат ухапани от кърлежи или да ги внесат у дома и те да достигнат до вас. Затова е добре да ги обезпаразитяване превантивно, както и да ги преглеждате след всяка разходка. Разресвайте ги старателно и преглеждайте местата, където най-често се забиват кърлежите – подмишниците, около пръстите на лапите, в близост до ушите. Ако намерите кърлеж върху кучето си и се притеснявате сами да го отстраните, отидете до най-близкия ветеринарен лекар.

Кърлежите процъфтяват и разпространяват болести повече от всякога

Кърлежите разнасят редица инфекциозни болести, както и множество бактерии и вируси. Те са основният причинител на Лаймска болест и на около 110 000 случая на алфа-гал синдром годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com