Личен лекар: Грип досега не сме засичали, "невидими" за системата са пациентите с COVID-19, които не могат да платят PCR

9873
Личен лекар: Грип досега не сме засичали, "невидими" за системата са пациентите с COVID-19, които не могат да платят PCR
Снимка: iStock/Guliver

Огромна част от хората със симптоми са с коронавирус, около 90%. Това каза пред btv д-р Виктория Чобанова, общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението им в София област. По думите й в нейната практика до момента не е засичала грип: "Моят апел към пациентите е, когато имате сиптоми на вирусно заболяване, остантеси вкъщи, мерете си температурата, пийте витамини, пийте топли чайове, бульони, топло мляко. Недейте да взимате лекарста без лекарско предписание, с изключение на: парацетамол, аспирин, аналгин, някой друг сироп за кашлица. Обадете се на вашия лекар, той ще направи това, което е необходимо. Ще ви даде необходимите лекарства, ако се налага да ги взимате."

"Тези, които са включени в COVID приложението и на нас специално ни се подават, това са хора, които са си платили тестовете. Освен тях, ние имаме поне още два пъти по толкова, които са хора, болни със симптоматика на коронавирус. Ние продължаваме да ги наблюдаваме и лекуваме, но те официално не влизат в статитстиката, защото нямат възможност да си платят теста (бел.ред. PCR тест). Това е масово и е навсякъде."

Заради коронавируса: Засилено търсене на медикаменти, хора си разменят рецепти в интернет

Рецепти за домашно лечение на COVID-19 напълниха социалните мрежи, показа проверка на "Монитор“. След сериозния бум на заболели о...

"Те стоят по домовете си, ние сме им казали да се изолират, да се карантинират. Наблюдаваме ги и провежддаме лечение, когато се налага. Проблемът става, когато се налага да останат в болница. Тогава става наистина сериозен проблем", обясни личният лекар и добави: "Ако нямаш 120 лв. как да ги извадиш. Има пенсионери, за които това е половината пенсия"

"Това е нещото, което общопрактикуващите лекари говорим и пишем непрекъснато до министерството от самото начало на епидемията. Те (бел.ред. тестовете за коронавирус) трябва да бъдат безплатни и извън регулативните стандарти. Трябва да бъдат достъпни за всички. Това, което министъра обяви, че всеки пациент с оплаквания може да получи тест, не е вярно. РЗИ категорично отказват да правят тестове на огромната част от хората. Включително и колеги нямат достъп до безплатни тестове на РЗИ. Лекари нямат достъп до тях. РЗИ просто не издава направления за тестове, не знам", каза тя.

Тя даде пример с нейна пациентка, която след положителен резултат на бърз тест е била препоръчана за PCR, но "РЗИ категорично отказаха да вземат каквито и да било мерки. Отказаха. Като представители над държавата казаха, щом като няма PCR да отиде да си направи. Ако няма PCR, не е наш ангажимент. Как борим епидемията по тоя начин?", попита тя.

"Не знам защо в нашата държава се прие, че диагнозата коронавирус се поставя само с PCR, в медицината диагноза се поставя с анамнеза. Потвърждение лабораторно, някакво имаме, от изследванията, което е PCR-ът", каза още специалистът.

PCR тест или бърз тест  - направление за какво предпочитат да издават личните лекари? "Ние предпочитаме бързите тестове, защото стават бързо, това им е оснновното предимство. В рамките на същия ден, може на този човек, който е дошъл за лечение можем да му организираме и предпишем лечение с указание дали е болен от коронавирус", коментира тя. Личните лекари предлагат: Бърз тест при 2 симптома, при отрицателен резултат и влошено състояние - PCR

Изследване: Влажността може да разпръсква коронавирусните частици по-бързо

Световната здравна организация (СЗО) смята, че коронавирусът може да се предава при всякакви климатични условия и няма причина да смята...

Специалистът обаче не е оптимист: "Електронно издаване на тестове нямаме как да се организира до края на седмицата (бел.ред. това е друго обещание на здравния министър Костадин Ангелов) Няма как да се издават от лични лекари"

Д-р Чобанова коментира и обещаните от здравния министър по 1000 лв. на месец за личните лекари до декември, които днес правителството трябва да одобри: "Никой досега не ни забелязваше. Вчерашният брифинг за нас е облекчение. Нашият труд вече се вижда. Това е един морален жест за нас."

"Ние тази работа не сме спирали да я вършим от началото на март месец. Всички карантинирани бяха под наше наблюдение – всички леко болни, а вече включително и средно тежките случаи, които не са приети в болница, в момента са на наш гръб. Към момента около 35 500 даже и повече, по последни данни, са пациентите, които общопрактикуващите лекари наблюдават в домашни условия. Това изобщо не е малка работа.", каза тя.

Тя даде пример с нейните пациенти: "До вчера бяха 10, днес може да станат повече. Имам съобщения за нови включени болни, тук не говорим само за тях, а и за техните близки, които са карантинирани. Положението нараства."

Сериозен спад в броя на заразените с коронавирус, но при много по-малък брой тестове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване