X
 
 

Медицинските сестри ще създадат свой синдикат

1012 0
photo of Медицинските сестри ще създадат свой синдикат
Снимка: личен архив
"Ще регистрираме синдикат на българските медицински специалисти, така че да можем сами да се представляваме, а не да сме зависими от синдикати, които защитават правата и интересите не на работещите, а на работодателите." Това каза уволнената медицинска сестра Мая Илиева по време на протеста пред Министерството на здравеопазването в София, предаде БГНЕС. Той започна по-рано днес от болницата, от която беше уволнена Илиева, премина през министерството на здравеопазването, и завърши пред КНСБ, където протестиращите поискаха оставката на д-р Иван Кокалов, но вместо това бяха поканени на разговор.

Макар и безработна в този момент, тя ще продължи да се бори за по-добри възнаграждения на медицинските сестри и увери, че няма да замине в Западна Европа. Илиева каза, че вече има много предложения къде да започне работа и получава широка подкрепа от други медицински сестри и лекари в цялата страна.

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов ще съди медицинска сестра за клевета

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов заяви, че ще съди медицинската сестра Мая Илиева, защото уронва престижа му. По думите му "въ...

"Продължавам да се боря за достойни условия на труд, адекватно възнаграждение, по-добро здравеопазване като цяло, и да няма привилегии за частните болници. За това се борим от март месец. Една оставка не решава нищо, но на практика той трябва да си тръгне вече. Съмнявам се, че не може да ни реши проблема. Най-вероятно така му е наредено. Множеството възникнали частни болници се съпротивляват срещу това нещата да се канализират и да тръгнат по законовия ред", допълни още Илиева.

Пред здравното министерство протестиращите поискаха оставката на министър Кирил Ананиев, който по техни думи не е изпълнил обещанието си да увеличи възнагражденията им от 1 юли.

Илиева заяви, че е крайно време да се преустанови порочната практика частните болници да се финансират от държавата през Националната здравноосигурителна каса.

"Нека има частни болници, но нека те се самофинансират. Защо трябва да се финансират от държавата. Нека да работят със здравни фондове, друго финансиране, нека има доплащане от страна на пациентите", предложи Илиева.

Мая Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия

Медицинските сестри трябва, образно казано, да станат защитена професия, защото просто изчезват, а всеки един от нас е потенциален паци...

Недоволството на медицинските сестри беше подкрепено и от омбудсмана Мая Манолова. Тя алармира, че с воденето на тази недалновидна политика спрямо медицинските сестри ще дойде ден, в който няма да има такива у нас.

Манолова остро осъди уволнението на водача на протеста. Според нея това е за назидание на останалите, които да не смеят да протестират и да си кажат мнението. Омбудсманът заяви, че ще помогне на медицинските сестри с разработването и внасянето на проектозакон за съсловните организации в здравеопазването.

"Промяната в закона го искаме, така че всяка една асоциация да бъде самостоятелна и тя да може да решава проблемите на съсловието си", каза в допълнение организаторът на протеста Мая Илиева.

Ако промените се приемат те ще позволят създаването на отделни организации, които да защитават правата на медицинските сестри, рехабилитаторите, фелдшерите, акушерките. Това, от своя страна, ще даде избор на специалистите да си изберат къде да членуват. В момента те са принудени да членуват само в една синдикална организация.

Медицинските сестри не знаят къде отиват отпуснати от правителството пари

"Ние не знаем къде отиват отпуснатите от правителството 50 милиона лева за заплати на медицинските сестри." Това заяви пред БНР Мая Или...

На въпрос дали Манолова подкрепя протестите в града като част от предизборната ѝ кампания за кмет на София, тя обясни, че това е опит за отклоняване на вниманието от темата и в момента това не е на дневен ред.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Спецполицаи изведоха барикадиралия се софиянец

Полицията изведе от дома му 57-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Овча купел". По време на операцията няма пострадали...