Мирослав Ненков: Управляващите нямат никаква представа какво представлява здравеопазването

74441
Мирослав Ненков: Управляващите нямат никаква представа какво представлява здравеопазването
Снимка: БГНЕС

"Хората, които управляват, те нямат никаква представа какво всъщност представлява здравеопазването - било в провинцията, било в страната. Защото тези - най-важните от тях, които взимат решенията, вдигат телефона и тяхната леля от село Омайниче - една линейка идва от София и я прибира в най-готината болница в София и я лекува, т.е. той няма представа леля му дали трябва да отиде първо при личния лекар, къде ще го намери, как ще чака, той как ще я изпрати в областната болница, там как ще я посрещнат, каква ще й е болестта и къде може да бъде излекувана. Този, който взима решения, той си решава проблема с един телефон и за него здравната система работи идеално". Това каза пред БНТ д-р Мирослав Ненков – анестезиолог и бивш здравен министър.

Болниците са много като бройка и легла, въпросът обаче е как е решен проблемът с персонала: като се разболеят трима лекари, болницата трябва да се затвори. Отношението към медицинския персонал - лош, хубав, красив, тъп, ужасен, убийци - то идва от най-висше ниво и то не е от вчера, каза още експертът.

Бивш министър: Трудно ще се изтръгнат кърлежите от здравеопазването

Трудно ще бъдат изтръгнати кърлежите от здравната система, те са много мощни. Това обяви анестезиологът, бивш зам.-министър и бивш служ...

"С такова отношение и финансова компенсация на вложените усилия и здраве, ще бъде така. Проблемът няма да се разрешава ще се увеличава. Нашето общество, ако смята, че лекарският и сестринският труд е важен, то излъчвайки своите лидери, би могло да даде сигнал, този въпрос да бъде решен. Не само с пари.", подчерта Ненков.

Аз обаче съм песимист, заяви на няколко пъти в интервюто д-р Ненков.

"Много течове има и те няма да бъдат затворени.Трябват много корави политически лидери,  за да се справят с нашата здравна система. В рамките на нашия жизнен цикъл, аз не вярвам, че ще се появи такъв корав политически лидер", категоричен беше д-р Ненков.

Къде е държавата? Има няколко аспекта на този въпрос, каза той и подчерта, че в краткото време, в което "се е докоснал" до управлението на здравната система се вижда, че "здравната система се управлява от години по начин, по който не е добре нито за пациентите нито за персонала - медиците. Цялата система е изградена така, че на една много малка група хора и финансови структури да е добре. Затова се получава така, че в здравната система се инвестират непрекъснато все повече и повече пари, пък някак си няма продукт", каза той.

Кой е добре тогава? "Е сега, ако го кажа ще ме осъдят. Те са много чувствителни тези хора. Те са много гнусни, но са много чувствителни", заяви Ненков и добави: "Всъщност системата е така направена, за да може нещо, което минава границата с цена 2,50 да бъде продавано, с нашите пари се плаща това, да бъде продавано за 2000 лв. примерно. Това е течът. И той не се прави от лекарите. Много журналистически проучвания показаха как лекарите крадат. Няма такова нещо. Никой лекар не може да краде без протекции от някъде си", обясни той и добави:"Много трудно ще издърпаш от ръцете на някой, който изкарва по 100 млн. на година, ще му ги направиш 50 млн. на година. Той няма да го преживее това".

За парите, които плащаме, получаваме нелошо здравеопазване

За парите, които плащаме, получаваме нелошо здравеопазване. Вноските, които плаща дори човек, осигурен на максималната сума, не стигат ...

"Палатките пред МС не са там заради здравната система, те имат друга цел. Изглежда сякаш сега белите престилки помагат, а не убиват пациенти. Така се оказа. Средата, в която работим ние медиците в последните години стана твърде токсична. Практически няма пациент умрял от болест, всеки беше починал от лекарска грешка. Сега аплодисменти – чудо на чудесата е това", коментира иронично той. "Аплодисментите – това е моментно състояние, аз съм черноглед. Нека видим – съмнявам се дълбоко, че отношението към медиците ще се промени след коронавируса".

Експертът даде пример с пациентът от Пирогов, който след 38 дни интубация е върнат към живота: "Много хубаво го каза вашият колега, този мъж пребори китайският вирус. Той ли го пребори? Някак си става така ако стане нещо лошо - лекарите го изтърваха. Това е вече дълбоко вкоренено вярване. Докторите винаги правят бели, ако стане добре, то е от Бога."

"Този разговор ни връща много години назад, от времето на мракобесния комунистически режим, когато хората, занимаващи се с интелектуален труд, не само лекарите - те бяха втора класа. Ватенките с лопатите и кирките - те бяха важните едно време.  Неглижирането на интелектуалния труд , какъвто е и лекарският, през годините това се е превърнало в абсолютна нормалност. Няма никаква логика, ако човекът с кирката е добре заплатен, този, който седи като мене на топло, с чисти ръце, да взима същите пари като този, който си съсипва здравето с кирката на полето. Това нещо е останало, толкова дълбоко е останало, че се влачи до ден днешен. Няма как да се пият 32 ракии на ден и после да кажем, че чернодробната цироза я изтърваха лекарите", категоричен беше Ненков.

"Те са много неща: манталитет, възпитание, общо възприемане", подчерта Ненков и даде за пример обучението на младите специалисти, медикът разказа пример "от кухнята": "Явиха се един хора да взимат специалност в една клиника. Изследването с ехограф е базално, това трябва да го може всеки вътрешен лекар. Тези хора не могат да гледат на ехограф. Това е все едно да кажеш, че не могат да пишат. И на учудения въпрос - как така? Те казват "шефът го заключва в 13 часа. Шефът не дава друг да пипа ехографа". Как се лекува това – ако мен питате с шамари, ама то това не е демократично".

Защо се получава разминаване между Националния оперативен щаб и политиците: едните казват мерките не трябва да се отпускат - другите отварят парковете. Днес за пореден път шефа на НОЩ проф. д-р Венцислав Мутафчийски обяви, че според него не трябва да се облекчават мерките, защото предстои втори пик на заболяването.

Д-р Ненков: Здравеопазването има нужда от смели хора, а не от анестезия

Здравеопазването има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации, а не от анестезия. Нашата специалнос...

Огромният проблем всъщност е комуникационен. Човек може да се обърка, но затова пък има разделение на властите, коментира Ненков. "Професионалният оперативен щаб смята, че е рано да се разхлабват мерките. Аз също, но аз кой съм. Обаче има хора, които взимат решения. Те смятат, че трябва да се отхлабят мерките. И в крайна сметка ще видим дали ще бъдем ние достатъчно дисциплинирани с поотхлабените мерки - разходките в парка, и ще спазваме тези правилата, които управляващите се опитват да въведат. Дано този път да се представим добре! Това си зависи от нас, който каквото и да ни говори, ако не ги спазваме тези супер прости и неприятни правила - втора вълна ще има. Нека видим кой е прав.", коментира той.

Що маската ти е под носа, бе? скара се от ефира на БНТ д-р Мирослав Ненков на прокуристката на Видинската болницата болница и нейн колега, които гледал скоро в пряко включване. Само една сестра в реанимация носеше маската както трябва, продължи той, като си беше покрила носа. "Ако маската е под носа, това е все едно нищо. Това беше демонстративно, а тя обяснява колко са трудни нещата в клиниката.

За Доналд Тръмп и дезинфектантите:" Според мен при този мъж тече процес, който е текъл при римските императори. Превръщайки се в един от най-влиятелните хора в света, той вероятно се обожествява в своята глава. Обожествяващият се човек става всезнаещ и всекомпетентен. Той е Господ. И една такава блестяща идея да се инжектира дезинфектант в хората и те да се осветяват, защо да не се пробва като божеството го е измислило. Не се е пошегувал. Това са селски номера, които и нашите политици пробват. Бил саркастичен – глупости на търкалета. Гледахте го, той беше си сериозен. Боже, боже, боже. Това е страшна история. Той е много хубав пример, някой психолог ще бъде напише дисертация. Спомняте ли си каква му била п робата за коронавирус - не отрицателна, "15 нули",  лекар толкова отрицателна проба не е виждал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com