Москов: Здравната карта ще преструктурира 3555 легла за болнично лечение

3799
Москов: Здравната карта ще преструктурира 3555 легла за болнично лечение
Снимка: БГНЕС

Докладът, който ще бъде внесен утре на националната комисия гласи, че от 38 000 легла за активно лечение, което е доста над средноевропейската норма - 3 555 трябва да бъдат прехвърлени като легла за продължително лечение и рехабилитация. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов на въпрос за Националната здравна карта, предаде БГНЕС.

Д-р Москов заяви, че на експертно ниво подготовката е приключила. Нейните резултати ще бъдат официално оповестени на заседание на комисията утре. Всичко в рамките на експертните разговори мина добре с консенсус между различните представители.

Здравният министър обясни и за националния регистър за допълнителния пакет като каза, че едно от сериозните притеснения било, че там където за заболявания и за състояния свързани с допълнителния пакет има нужда от формиране на листа на чакащите до 2 месеца, както е записано в закона, има вероятност да бъде пререден.

„Това нещо някак да се случи, защото подготвяме електронен регистър – той е национален. Вашето право на избор на пациент ще бъде защитено”, каза Москов.

Той категорично отрицателно отговори на въпроса коректно ли е да сравняваме стойността на дарените от Турция ваксини и тези, които ние сме дарили.

„Защото това първо не е обект на взаимна сделка. Турция е имала хуманитарен проблем с БЦЖ ваксини и ние сме им ги доставили. България е имала хуманитарен проблем с 5 валентна ваксина и ние сме ги доставили. Това, че стойността на двете дарения не нарушава финансовите интереси на която и да е било от двете страни е страничен въпрос и той е по-скоро предмет на добросъвестност при партнирането в тази сложна ситуация, в която бяхме”, каза министърът.

На констатацията, че изглежда така че ваксините за туберкулоза са дарени едва ли не на безценица, Москов отговори, че го казал, но ще го повтори: Стойността на дарените ваксини от България против туберкулоза са на стойност около 500 000 лв. Дарението, което сме получили от Турция 5-валентна ваксина е на стойност над 3 млн. лв. Тоест България изнася нещо, защото Турция ни го е поискал на стойност 500 000 лв., внася нещо от Турция на стойност 3 млн. лв. Къде е проблемът за държавата? Престанете да се занимавате с тия вампири, разбирате ли!, възкликна Москов.

Здравният министър отказа да коментира днес вота на недоверие, защото още не е внесен

Валери Симеонов защити Москов за ваксините

Опозицията няма никакво основание да иска вот на недоверие специално по повод здравеопазването. Това каза в интервю за Радио „Фок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване