МЗ след проверка за смъртта на пациент: Предстоят наказания

2164
МЗ след проверка за смъртта на пациент: Предстоят наказания
Снимка: БГНЕС

Извършената проверка от Медицински одит в лечебните заведения УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и ЦСМП – София показа, че на 12.09.2017 г. пациентът Спас Добрев е приет за планово лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по клинична пътека „Диагностика и лечение на левкемии“ (минимален болничен престой – пет дни). На 15.09.2017 г. пациентът е напуснал по собствено желание, като към документацията му не е приложено подписано информирано решение за прекратяване на престоя, какъвто документ е задължително изискуем съгласно чл. 20, ал. 3 от Наредба 49/ 18.10.10. Съпругата на Спас Добрев декларира, че по изрично нейно настояване и със съгласието на лекуващия лекар, на болния е разрешено прибиране у дома. За констатираните нарушения са образувани административнонаказателни производства, съобщават от Министерството на здравеопазването.

На 16.09.2017 г. в 16:19 ч. към ЦСМП е подаден първият сигнал за пациента С. М. Д., като оплакванията са за ниско кръвно налягане и задух. В 17:45 ч. (час и двадесет минути след първото обаждане) адресът е посетен от екип на ЦСМП, който извършва преглед, поставя диагноза и констатира необходимост от спешно транспортиране до лечебно заведение.

Спешни проверки в две болници и Центъра за спешна помощ в София

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е разпоредил спешни паралелни проверки в Центъра за спешна медицинска помощ - София...

Дневното дежурство на 16.09.2017 г. в ЦСМП - София е обезпечено от 12 екипа: 3 реанимационни и 9 лекарски, а постъпилите повиквания в ЦСМП са общо 275 броя.

В 18:15 ч. болният е в УМБАЛСМ „Пирогов“, където поради отказ за преглед и прием на пациента, се налага същият да бъде транспортиран в УМБАЛ „Александровска“ (18:25 ч.).

Линейката, осъществила транспорта на пациента, е била оборудвана с цялата необходима апаратура съгласно изискванията на Медицински стандарт „Спешна медицина“.

Проверката посочва, че съществува проблем със забавяне на спешните екипи на ЦСМП, гр. София, като проблемът е свързан с кадровия дефицит в системата.

Пациентът не е регистриран в болничната информационна система на „Пирогов“. Липсват документирани данни за извършен преглед, не са проведени клинико-лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение.

КТ "Подкрепа" в "Пирогов": Не считаме, че грешка на дежурен екип е довела до смърт на пациент

Не мога да кажа, че екипът не е виновен, не коментирам поведението на тези хора. Излизаме на протест, защото екипът е уволнен дисциплин...

За всички установени нарушения ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

Проведените диагностично-лечебни дейности на пациента С. М. Д. при спешната му хоспитализация в Университетска болница „Александровска“, са в пълен обем и съответстват на състоянието на пациента. Въпреки извършените реанимационни действия, в 20:25 ч. настъпва летален изход.

След депозирана от съпругата на пациента молба за освобождаване от аутопсия, не може по категоричен начин да бъде определена основната причина за смъртта.

В писмото на съпругата на пациента са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които  Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО) е сезирала Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз (БЛС).

Actualno.com припомня, че в петък (29 септември) лекари и сестри от болница "Пирогов" излязоха на протест срещу дисциплинарното уволнение от страна на директора на пирогов проф. Асен Балтов на екипа, който е оказал лекарска помощ на починалия по-късно Спас Добрев.

Уволняват служители на "Пирогов" заради починал пациент

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов назначи вътрешна проверка в болницата във връзка с отворено писм...

Те протестираха пред лечебното заведение, въпреки че не бяха ясни резултатите от проверката на Агенцията за медицински одит и Здравното министерство.

Според съпругата на починалия 74-годишен Спас Добрев - Евелина, от "Пирогов" казали за мъжа ѝ "че при нас ли да умре", когато от спешния екип са се възпротивили на препоръката да го преместят в друга болница.

"Не считаме, че тази грешка, която е допусната, е довела до смъртта на г-н Добрев", каза по време на протеста пред Actualno.com медицинската сестра Таня Николич, секретар на КТ "Подкрепа" към "Пирогов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com