Над 400 студенти готови да влязат в COVID отделенията

2140
Над 400 студенти готови да влязат в COVID отделенията
Снимка: iStock/Guliver

Над 400 студенти по медицина са готови да влязат в болниците и да помагат на медиците, включително и на първа линия в борбата с коронавируса. Желанието си те са изразили в анкета, създадена от Асоциацията на студентите медици в България, която се проведе в края на октомври, пише 24 часа.

За да се случи това обаче, те настояват за ясни условия на работа, които да им гарантират сигурност. Сключване на договор и заплащане за труда им, както и предварително обучение за тези, които ще влязат в COVID отделения, са част от исканията им. Те са разписани в становище на асоциацията, което е изпратено и до здравния министър проф. Костадин Ангелов. Бъдещите лекари настояват за среща с него, на която да обсъдят условията за работа.

Все повече българи си стоят по домовете заради коронавируса

Все повече българи предпочитат да останат у дома, вместо да ходят по заведения или паркове. Това показва международно проучване на Goog...

Според студентите най-ефективният и бърз начин, чрез който болниците могат да търсят доброволци, а те от своя страна да се отзовават максимално бързо, е чрез създаване на централизиран регистър, който да се координира от Министерството на здравеопазването. В него лечебните заведения и РЗИ да посочват броя на хората, от които имат нужда, както и за кои отделения, а студентите и стажант-лекарите да попълват формуляри за кандидатстване, предлагат младите медици. “По този начин по-малките лечебни заведения ще имат достъп до същия брой кандидати като по-големите, което би решило сериозен кадрови дефицит”, посочват в становището си студентите. Но са категорични, че трябва да минат предварително обучение за дейностите, които ще им бъдат възложени, особено за тези, които ще влязат в COVID отделенията.

Включването на бъдещите лекари в системата ще позволи да се освободи кадрови ресурс от отделенията, които не са специализирани за лечение на коронавирус, който да бъде насочен към тези за лечение на инфектирани, допълват студентите.

Сред дейностите, които може да извършва един стажант-лекар, завършил семестриално обучението си, са да замести лекарския асистент, да прави преглед в приемен кабинет, да взима секрет за PCR тест или да прави бърз тест за антитела, да преглежда пациент с инфекция на горни дихателни пътища под надзора на лекар, да води ежедневна документация във връзка с прегледите и дейността на отделението, да подпомага дейността на РЗИ, свързани с контрола на карантинираните, вземането на проби по домовете, извършване на епидемиологично проучване, казва Диян Ганев, който вече е завършил семестриално и е доброволец във ВМА. Стажант-медицинската сестра пък може да извършва голяма част от дейността на сестрите по принцип и да замества тези от тях, които са под карантина. А студентите по медицина по-долен курс могат да правят триаж, да работят като болногледачи и също като медицински сестри, да взимат материал за тестове за коронавирус, както и да подпомогнат дейността на РЗИ.

Още: "Черна статистика: 106 души починали след заразяване с коронавирус за денонощие"

Д-р Иван Маджаров: Здравната система се справя, но обществото се провали

“Здравната система не се е сринала, по-скоро е под високо напрежение“. Това заяви пред БНТ председателят на Българския лека...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com