Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не сме им уронили престижа": Шефът на ДАНС обясни защо са разпитвали активисти за детската болница

26 юни 2024, 10:02 часа • 20310 прочитания

"Не сме уронили престижа на "Мама и аз" и на обществения съвет. ДАНС не пречи на изграждането на детската болница и не защитава ничий частен интерес, работим по прокурорски проверки по темата - ДАНС е длъжна да осъществи тази проверка. Ние не ограничаваме свободното изразяване на мнение на гражданите и не разследваме". 

Това обяви председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев в пленарна зала. Изслушването му бе поискано и внесено от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", а причината е дейността на ДАНС по отношение изграждането на Националната детска болница и дейността на Фондация "Даная" по темата.

Припомняме, че за казуса първи алармираха от проекта "Мама и аз" с твърдението, че върху Общественият съвет за Националната детска болница е оказван натиск и нерегламентирано са били привиквани на разпити в ДАНС, каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Жалбата срещу тях е подадена от "Търговска лига" и е насочен срещу Фондация "Даная" и по-конкретно майката на починалото момиче Ани Стоянова и председателката на фондацията Кремена Кунева.

Още: ПП-ДБ за акцията на ДАНС: Няма да позволим връщане към епохата на службите "бухалки"

Сигналът срещу екипа на "Даная" е постъпил в ДАНС през втората половина на месец май. Той е подаден от "Търговската лига – глобален аптечен център" . Според подателя с действията си от фондация "Даная" застрашили националната сигурност, тъй като създали обществено напрежение покрай казуса с изграждането на частната детска болница. Припомняме, че първоначално служебният кабинет прие решение за началото на строеж на частното лечебно заведение, но по-късно го отмени заради създалото се напрежение.

Депутатът от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова попита на какво се дължат разпитите и дали това не е сплашване и опит за натиск, на което Тончев отговори, че ДАНС единствено осъществяват законосъобразност на процесите по изграждането на болницата.

Още: Търговска лига: Противниците на детска болница "Мама и Аз" търсят подкрепа за тяхната двулична кауза

"Това е категорично и еднозначно злоупотреба със служебно положение, поведението ви прилича на това на Държавна сигурност преди 89-а година. Ако Прокуратурата ви заръча нещо противоконституционно, вие ще го изпълните ли? Това е сплашване, без значение откъде го поглеждаме. Искам ви оставката от трибуната", каза Манол Пейков от ПП-ДБ.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес