Проф. Чернев: Губят се следите на мащабно проучване за повишен риск от рак при прием на вид лекарства за кръвно!

10976
Проф. Чернев: Губят се следите на мащабно проучване за повишен риск от рак при прием на вид лекарства за кръвно!
Снимка: личен архив

"Проучването за повишен риск от рак на кожата като възможен страничен ефект от прием на сартани (ангиотензин рецепторни блокери) – вид лекарства за лечение на хипертония, публикувано от д-р Кристофър Хсу от Швейцария, всъщност не е швейцарско. То дори не е ново, а датира отпреди няколко години". Това съобщи пред Actualno.com дерматологът проф. Георги Чернев, който е говорил с швейцарския си колега.

Оказа се, че проучването е представено на годишната среща на Американската академия по дерматология (AAD) през 2016 година, във Вашингтон, като постер: "Skin cancer prevention: treating Hypertension with the right drugs appears to make a difference" - AAD Annual meeting Washington / USA, 2016/ RADAR - pharmacovigilance team research on adverse drug events and reports. Данните, публикувани от д-р Хсу, са част от постера за събитието.

Рак на кожата след прием на лекарства за кръвно – български професор с нови данни и конкретни имена

За нов случай на пациент, развил меланом след прием на валсартан (активната субстанция на група медикаменти, известни като сартани или ...

"Липсват достатъчно данни в мрежата за това проучване, въпреки неговата несъмнена значимост! Липсват и данни под формата на публикация в Медлайн, което е на практика един вид задължително при такива резултати! Много, много странно. Информацията се възприема като "потънала във времето", коментира проф. Чернев.

Според казаното лично от д-р Хсу, изследването е правено от RADAR – екип от 25 лекари, който се занимава специално с проучване на нежелани лекарствени реакции. Този екип работи в Северозападния университет по медицина "Файнбърг", който е базиран в Чикаго.

"Учудващо няма данни в Интернет за проучването. Не е извършено и след това "задължителното" проспективно проучване (т.е. изследване на голяма група пациенти, която да бъде разделена на такава, получаваща изследвания препарат и на такава, която получава плацебо). Всичко е блокирано и замразено ли? Или продължава и към момента повече от 5 години под конфиденциалност? Нямам представа!? Защо е така - остава само да гадаем", заяви проф. Георги Чернев.

Той припомни и, че през 2011 година Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) отрече заключенията от проучване на приема на сартани, публикувано още през 2010 година в авторитетното научно списание Lancet. Основното заключение – редовният прием на сартани увеличава значително риска от образуване на различни ракови форми. Конкретно в изследването е посочен телмисартан – именно за три препарата, съдържащи активна субстанция телмисартан, проф. Чернев и екипът му са подали сигнали до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Сигналите са, защото професорът и екипът му са регистрирали нови ракови форми и меланоми след прием на въпросните препарати.

Сигнал на български лекар за канцерогенен ефект на лекарства за кръвно беше признат от престижна германска медийна група

Една от най-реномираните издателски групи в света, включително на научна и медицинска литература – германската Spring...

По думите на проф. Чернев, такова мащабно ретроспективно изследване като това на RADAR отнема години – поне 1-2, защото се сравняват данни за вече настъпили събития. За да се захване екип като RADAR с темата, сигурно е имало други наблюдения преди това т.е. още няколко предходни години (3-5), прави оценка проф. Чернев.

Това, че няма яснота какво се е случило с изследването, е доста странно и сериозно само по себе си като факт и не би следвало да се пренебрегва, подчертава професорът. Той напомня, че наблюденията му за нежелана лекарствена реакция като възможен страничен ефект при прием на сартани започват от 2018 година. "Явно международни екипи са имали подобна на нашата информация, която обаче, вероятно е прикрита? Не ме учудва", заяви той.

Още: ТРУДНО ЗА НАМИРАНЕ ПРОУЧВАНЕ С ДАННИ ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА КРЪВНО С ПОВИШЕН И ЗНАЧИТЕЛНО ПОВИШЕН РИСК ОТ РАК НА КОЖАТА

Досега проф. Чернев и екипът му са подали данни и сигнали до ИАЛ за 15 препарата, след чийто прием са наблюдавали странични канцерогенни ефекти – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com