Замърсени лекарства и рак на кожата: Нови български данни от проф. Георги Чернев

10211
Замърсени лекарства и рак на кожата: Нови български данни от проф. Георги Чернев
Снимка: личен архив

Отдавна ракът е считан за здравен бич на съвремието. Въпросът какво го предизвиква няма еднозначен отговор - но трудът на български специалисти може да помогне в търсенето на отговорите. Actualno.com разговаря с проф. Георги Чернев, ръководител на кожната клиника на МВР болница.

Проф. Чернев, публикувахте още 2 нови статии за ролята на карциногени в разнороден тип медикаменти? Бихте ли споделили какви са новите данни?

Успяхме да публикуваме отново 2 много важни статии и да привлечем световното внимание в определена посока: за нитрозамините в лекарствата и връзката им с рака на кожата. Търсят се начини за официализиране на истината и мисля, че с екипа ми сме на прав път.

Първият материал касае за пациентка, приемала 2 антихипертензивни препарата и развила с течение на годините 13 епителиални тумора. Медикаментите съдържат еналаприл и лосартан: ТУК! Изводът от споделените данни е, че различната карциногенна потентност нитрозо-препаратите/различен клас антихипертензивни/ би могла да кореспондира с тежестта на клиничната картина или агресивността на рака, който възниква след тяхната употреба.

Още: Контролирано предизвикан рак: Проф. Георги Чернев обяснява как този бич може да намалее

Втората статия тематизира възникването на меланоми и техни прекурсорни лезии след прием на потенциално контаминирани с нитрозамини/NDSRIs препарати, които са каталогизирани в листата на FDA (Агенцията по храните и лекарствата на САЩ) от 2023 година: ТУК! Това не са само антихипертензивни препарати, а и такива , използвани за лечение на гастрит, висок холестерол и др.: ТУК! Тревожно е, че това са медикаменти като ранитидина, розувастатина, централно действащия симпатиколитик – моксонидин, калциевият антагонист лерканидипин, верапамил, АСЕ инхибитора трандолаприл.

Част от тези медикаменти са познати само като нитрозо-съединения, дрyги са включени и в листата на FDA и са с вече определена карциногенна потентност. Данните ни са отново отчасти и изпреварващи, не са изненада за академичната общност, приемат се с одобрение на световно ниво.

Имаме огромна база допълнителни данни за каталогизиране на тези странични ефекти, които касаят меланома и кератиноцитните тумори. Анализират се и попълват/допълват ежедневно. Предварителните анализи за мащаба на потенциалната контаминация (замърсяване), касаеща българския пазар на лекарства са повече от страховити. Представят се обаче поетапно и след задълбочен анализ. Оценката на негативни данни е с по-голяма значимост от насочената оценка или регулираната и модифицирана крайна оценка - оценката, желана от даден възложител. Добрият анализатор не би следвало да следва заложена крайна задача от трети лица на всяка цена, а да анализира немодифицираните налични данни и как се е стигнало до една или друга крайна точка или фатална точка – в лицето на рака например. Визирам тук призмата на обективността и точката на пречупване на понятия като теза и антитеза или поддръжници/ опоненти.

Още: Проф. Георги Чернев: Нитрозамини, лекарства, рак – бизнес за милиарди

Финансират ли фармацевтични фирми ваши проследявания и проучвания?

Предимствата на негативните резултати са няколко:

  • масата не ги анализира, защото счита, че не може се печели от тях
  • липсата на външно финансиране на практика изключва възможността за заблуда или насочване в една или друга нежелана посока
  • самофинансирането изисква и може да се надява на успех само при налична тежка обективност и 1000% прозрачност.

Досега лично аз съм бил заинтересован целенасочено за проследяване на резултати и анализ на данни, които не са били моделирани/насочвани от фармацевтичните фирми.

Именно по този начин стигнахме до идентифициране на нови понятия като онкофармакогенеза/фармакоонкогенеза и нитрозогенеза на рака - на базата на тези "чисти˝ бих казал клинични наблюдения. Понятия, определящи рака на кожата , но и рака в световен мащаб. Финансирането или самофинансирането на истината лежи в основата на тези идентификационни процеси. Това е богатството: печеленето на време и здраве. То остава безценно и не може да бъде закупено на никаква цена. Така че, всеки сам определя приоритетите си.

Още: Рак на кожата и не само заради лекарства: Нови български примери с данни

Как възприема международната дерматологична общност вашите виждания и изводи?

Реагира като ни кани да официализираме на световно ниво. Тази седмица е World Health Skin Day 2024 Guinea с водещи авторитети/ организатори на конгреса като проф. Брижит Дрено и проф. Джийн Болоня. Мероприятието минава под егидата на Световната здравна организация и специализираните дерматологични съсловия: ТУК. Представител на (БДДХ) Българското дружество по дерматологична хирургия е представен като част от научния борд на конференцията. Няма по-голямо признание от това.

Налице са три тежки и осъдителни български доклада по повод Онкофармакогенезата / фармакоонкогенезата на рака на кожата и връзката с нитрозогенезата. Светът се отваря по темата. И това е добре.

Продължавате ли с интензивната дерматохирургична дейност, проф. Чернев? По колко операции провеждате ежедневно/ежемесечно?

Дерматохирургията се развива с бързи темпове. Секторът по дерматохирургия в МВР болница и в поликлиника "Онкодерма" са едни от най-интензивно работещите звена у нас. Да не говорим за сложността на операциите, които се провеждат там - те са без аналог и се официализират ежемесечно на световно ниво и в световни издания. Не виждам сериозна конкуренция около нас по отношение на качество на услугата хирургично лечение на рака на кожата. С течение на времето се фокусирахме върху по-сериозните дерматологични операции. Броят им е без значение, защото пазарът е либерализиран и демонополизиран. Целта е да има еволюция и качество на услугите, а те се постигат именно по този начин. Тази либерализация е проведена именно и от самите нас... За да е успешна обаче, тя би следвала да бъде контролирана и потенцирана, но на базата на така нареченото положителното потенциране/кондициониране, а не на санкциите.

Съществуват редица автоматично действащи звена (и/или опитващи се да бъдат такива), които не познават дори стандартите за лечение на кожни тумори, а оттам няма как да стигнат и до иновациите и откритията. Така че, на практика анализиращо звено с 15 операции за месец или два би могло да стигне до много по-сериозни аналитични резултати в сравнение с едно доста по-натоварено чисто онкологично звено или онко-хирургично звено, което провежда да речем 70 такива операции. Свидетелство за това са академичната активност, клиничната значимост и международният отзвук на споделените данни. Когато има реакция към дадена статия или експертно мнение, това е най-добрият признак или оценка. Реакция и диспут. Това се постига с време за анализ, а не с масовост и автоматизация на дадена услуга. Демонополизацията на дадена дейност помага индиректно за тези анализи, стига човек да оползотвори правилно свободното си време.

Още: Връзката между лекарства и развитие на рак: Нови научни статии, изготвени от български специалисти

А иначе съществуват и клиницисти, които цял живот "си оперират" или "се опитват да си оперират", като след 15-20 години трудов стаж задават официално въпроса: Какво е това резекционно поле или поле на хирургична сигурност? Как така дрениращ лимфен възел и защо?

Не споделям общоприетата теза, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. Напротив, мисля че именно качествените натрупвания (с течение на времето) водят впоследствие и най-вече до количествени изменения.

Либерализация и демонополизация на пазара за медицинските услуги, качество на услугата, оценка и материализация, време за анализ на данни, промени: това са важни точки от академичното израстване и добрата клинична практика. Централизацията на дадена медицинска услуга или дейност е полезна само за кратък период и то в ръцете на хора, способни да проведат тези анализи.

Какво е решението за пациентите? Как би следвало да се подходи?

Създаване на онлай сайт и контролен орган за чистота на продукцията на всеки медикамент/партида, които са налични на пазара. Да се каталогизира произход на продукцията, наличие на тип нитрозамин, неговата концентрация. Данните да са достъпни за крайните потребители и клиницистите.

Още: Съдът възстанови окончателно на работа скандално уволнен по времето на Борисов професор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

За седмица: Регистрираха 5 случая на морбили у нас

Пулсирай за другите: дари кръв, спаси живот

Осъдиха директора на "Пирогов" заради отказа да отговаря за заплахите срещу фондация "Даная"

Какви са симптомите на маймунската шарка? Говори проф. Ива Христова

МФ предлага нови безплатни лекарства за дихателни и нервни болести

Синдикатите на среща със здравния министър

Проф. Ива Христова: Няма риск от епидемия от маймунска шарка у нас

Случай на маймунска шарка e потвърден в София

Удължават забраната за износ на инсулин

Опасен ли е тигровият комар и какви рискове носи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване