Няма да се въвежда мораториум за нови болници

1780
Няма да се въвежда мораториум за нови болници
Снимка: iStock

Неодобрена финансова обосновка от Министерството на финансите проваля намеренията на здравния министър да въведе временен мораториум за откриване на нови болници до май месец 2024 г.

От отговор на проф. Христо Хинков до депутата от ПП-ДБ Катя Панева става ясно, че на 26-ти януари е дошла новината, че финансовите аргументи на здравното министерство за мораториум не са одобрени. А одобрена финансова обосновка е задължително условие законопроектът да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет и след това в Народното събрание.

Припомняме, че въвеждането на временен мораториум за откриване на нови болници и комплексни онкологични центрове бе предложено като промяна в Закона за лечебните заведения през октомври месец, 2023 година. Другата промяна бе временно да се преустанови разрешаването на нови медицински дейности за тях.  

Срокът за тези ограничения трябваше да е до края на месец май 2024 г., когато се предвижда да утвърди актуализираната Национална здравна карта.

От 2019 година до момента са издадени решения от правителството (МС) за 6 болници и 130 заповеди от министъра на здравеопазването за нови медицински дейности.

Още: Готви се: Временен мораториум за откриване на нови болници

Другите важни промени, които няма да бъдат факт

  • Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) да се преобразува, като от нея се отделят дейностите по управление, координация и контрол на трансплантациите и се обособи Изпълнителна агенция по трансплантация. Причината е, че ИАМН е свръхнатоварена. "След сливането през 2019 г. на Изпълнителна агенция по трансплантации с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ не беше постигнат очакваният синергизъм при осъществяването на разнородните по своята същност функции, които изпълняваха двете агенции до онзи момент. Като резултат, от 2019 г. до момента се наблюдава намаляване на броя на извършваните трансплантации, а трансплантациите, които се осъществяват у нас през последните години, се дължат в голяма степен на ентусиазма на отделни лекари, а не на активни, насочени към обществото информационни действия и на административно-организационни усилия за стимулиране и мотивиране от страна изпълнителна агенция „Медицински надзор", се сочи в мотивите на проф. Хинков.  
  • Да се преустанови облекчената процедура при разкриване на болници на нов (втори или следващ адрес) от съществуващи лечебни заведения за болнична помощ. Това означава, че ако болница иска да открие лечебно заведение на друг адрес в същото или в друго населено място, разрешението за дейност да ѝ се издава от Министерския съвет. Тоест, да бъде третирана като нова болница.

Още: Класация: Кои са най-добрите болници в света

И още промени, които бе предложил проф. Хинков вижте ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com