Нямаш е-рецепта - няма антибиотик или лекарство срещу диабет, предлага МЗ

7079
Нямаш е-рецепта - няма антибиотик или лекарство срещу диабет, предлага МЗ
Снимка: iStock

Министърът на здравеопазването Христо Хинков внесе за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба №4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Причината е част от концепцията на Министерството на здравеопазването по установяване и предотвратяване на недостига от лекарствени продукти, справяне с антимикробната резистентност и рационалната лекарствена употреба.

Лекарствата за диабет да не се ползват за друго

Целта на настоящия проект е, от една страна, да бъдат прекратени практиките лекарствени продукти, предназначени за лечение на диабет, да се използват извън одобрените им в кратките характеристики показания, както и да се рационализира употребата на антибактериалните лекарствени продукти.

Още: Председателят на здравната комисия в НС сезира службите заради липсващи лекарства

Заради това се предлага промяна в чл. 70, ал. 1, който гласи: "Предписването на лекарствен продукт по реда на чл. 6 се извършва с рецептурна бланка на хартиен носител или с електронно предписание". Според новия проект накрая трябва да се добави: „с изключение на предписването на лекарствени продукти, класифицирани във фармакологични групи „Лекарствени продукти за лечение на диабет“ и „Антибактериални лекарствени продукти за системна употреба“ съгласно анатомотерапевтично-химичната класификация на Световната здравна организация, което се извършва само с електронно предписание".

Припомняме, че здравното ведомство бе залято от десетки жалби от граждани – диабетици, които алармират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лечението на захарен диабет.

Още: ЕК: България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии

Единият от липсващите лекарствени продукти е „Оземпик инжекционен разтвор 1 мг“ - т.нар. писалка, широко използвана от много хора не по предназначение, а за бързо и рязко отслабване. Така хората, които действително се нуждаят от него предвид заболяването си, остават без лечение.

Заради това и омбудсманът Диана Ковачева сезира Министерството на здравеопазването.

Още: Отново дефицит на лекарства, 7 инсулина липсват в аптеките

Другите мотиви зад проекта

Друга цел на проекта на наредба е да се оптимизира процесът по предписване на горепосочените лекарствени продукти (за лечение на диабет и антибактериални) чрез въвеждане на електронна форма на предписване.

Снимка: Getty Images

Още: Системна липса на някои видове инсулин по аптеките у нас

Предлага се нова алинея: „(2) Отпускането на електронно предписани лекарствени продукти се извършва само по електронен път по реда на чл. 73 и 74", пише в проекта, публикуван за обществено обсъждане.

С предложената промяна също така се цели недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти, което би застрашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти, аргументират се от МЗ.

Другата причина за изработването на настоящия проект е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно здравеопазване, чиято стратегическа цел е подобряването на общественото здраве, осигуряване достъпа до лекарства и качеството на живот в съответствие с променящите се потребности и използване на съществуващи и нови технологични възможности, като същевременно се повишава ефективността и се намаляват разходите на здравните услуги, гласят мотивите.

Очакваните резултати от предложената промяна са свързани с предотвратяване на случаите по отпускане на лекарствените продукти, предмет на наредбата, без издадено лекарско предписание, което води до "нерационална и неправилна употреба на тези лекарствени продукти, както и до недостиг".

Още: Осигурени са допълнителни доставки на лекарство за трансплантирани пациенти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com