Общопрактикуващите лекари поискаха повече права и направления

6136
Общопрактикуващите лекари поискаха повече права и направления

Повече направления, нови правила за диспансерно наблюдение на хронично болни и, ако е възможно, по-голям бюджет. Това поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, предаде БГНЕС.

Според тях в Европа за първична медицинска помощ се дават между 12 и 15% от всички пари за здраве, а у нас те са около 6 на сто. Повечето поискани промени трябва да бъдат заложени в националния рамков договор за 2013 година, някои обаче изискват и корекции в нормативни актове.

Здравната каса да отделя повече пари за изследвания и да даде повече права на личните лекари да ги назначават. За това настояха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Джипитата искат също да не бъдат наказвани за превишена бройка изписани изследвания ако те са били медицински оправдани.

Личните лекари искат Касата да им даде достъп до електронните досиета на пациентите им, които и без това се съхраняват в масивите на институцията с цел по-добра проследяемост на болните. Според сдружението се налага да се приеме напълно нов регламент за проследяване на хронично болните. Нормативни промени са нужни също и за оптимизиране на мерките, за насърчаване на лекарите в неблагоприятните практики. Предложенията на общопрактикуващите лекари са адресирани както до Здравната каса и Лекарския съюз, които преговарят за национален рамков договор за следващата година, така и до Министерството на здравеопазването и Здравната комисия в парламента. Информацията е на БНР.

Редактор: Яна Баярова

Лекари глобени със 133 000 лв. за половин година

Всеки втори нашенец е навикван от доктори грубияни и хокан от санитарки и медицински сестри, когато попадне в болница. Това показват ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване