Остава още една стъпка до приемане на Националната здравна карта

1781
Остава още една стъпка до приемане на Националната здравна карта
Снимка: Thinkstock

С 11 гласа за и 2 против днес Националната комисия прие окончателно Националната здравна карта, съобщават от здравното министерство.

В периода, в който проектът на картата беше подложен на публично обсъждане в комисията са постъпили около 150 предложения за промени. От тях комисията е приела 71 и ги е отразила в пълния им вид в окончателния вариант на документа. 33 предложения са приети частично, а 35 не са разглеждани, защото се отнасят до съдържанието на областните здравни карти, които са извън компетентността на Националната комисия.

Ако искаме да се лекуваме с НЗОК, ще даваме пръстов отпечатък задължително

Въпреки безбройните вече интервюта на здравния министър Петър Москов, в които той уверява, че пръстов отпечатък за лечение и закупуване...

След като следващата седмица бъде разгледана на заседание на Министерски съвет и бъде публикувана в Държавен вестник, Националната здравна карта става задължителна част от методиката, по която НЗОК ще сключва индивидуалните си договори с отделните лечебни заведени и ще закупува медицински дейности, за да задоволи нуждите на пациентите.

Националната здравна карта е аналитичен документ, който отразява потребностите на българските пациенти, документирани през последните 3 години и дава насоки за оптимално разпределяне на ресурсите на българската система за здравеопазване. По закон промяна в НЗК ще може да инициира по всяко време, като се внесе в Националната комисия аргументирано искане за това.

 

 

Здравни капацитети с шизофренно поведение за реформата - хем "за", хем "против"

Такова решение може да бъде написано само от хора, които не разбират от медицина. Изведнъж виновникът се намери – не съм защитник...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com