От 15 април всеки българин с електронно здравно досие, ще сменяме и джипито онлайн

16919
От 15 април всеки българин с електронно здравно досие, ще сменяме и джипито онлайн

От 15 април всеки български гражданин ще има достъп до електронното си здравно досие, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.

Досието е част от персонализираната информационна система на институцията и ще съдържа актуални данни за медицинското състояние на всяко здравно-осигурено лице, както и информация за преминали прегледи, хоспитализации, а също и за отпускани лекарства.

НЗОК одобри парите за консумативи за мозъчни операции

Средствата за консумативи за тежки мозъчни интервенции бяха одобрени днес от Надзорния съвет на Здравната каса, предаде bTV. Покрай од...

Достъпът до електронното досие ще бъде осъществяван на страницата на институцията, посредством уникален код за достъп или електронен подпис. След 15 април желаещите да получат своя код ще могат да го заявят във всяка районна здравна каса, като услугата е безплатна.

За да заработи системата пълноценно, здравните заведения, лекари, зъболекари, а по-късно и аптеките, ще трябва да се отчитат на здравната каса в реално време. Тогава ще можем да избираме и личния си лекар онлайн.

Управителят на НЗОК даде пояснения за липсващите 40 милиона лева от надвзети вноски миналата година. Пламен Цеков увери, че парите не са върнати в бюджета и стоят в сметка на касата.

"Те ще стоят там, докато Народното събрание не ни разреши да ги харчим. Всичко, което е надсъбрано, може да се харчи с разрешение на Надзорния съвет. Миналата година това нещо се случи и разплатихме тези средства. Останалите средства остават по баланса на касата, но ние нямаме законното право да ги пипаме, т.е. имаме ги парите, те са там. Можете ли да допуснете, че 40 милиона могат да бъдат скрити като една баничка", попита шефът на НЗОК Пламен Цеков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване