Отново над 40 нови случая у нас, заболелите вече са 825

5033
Отново над 40 нови случая у нас, заболелите вече са 825
Снимка: Министерски съвет

42 са новите случаи за последните 24 часа: 24 жени, 18 мъже, 2 деца на по 14 години от село Паничерево, които са настанени в УМБАЛ Стара Загора. 21 от новите случаи са настанени в болница. 5,4% е увеличението на заболелите за последния ден. Вече потвърдените случаи на коронавирус в България са 825. Това съобщиха на редовния сутрешен брифинг от Националния оперативен щаб.

От новите регистрирани случаи активните са 646. Повечето от тях са в София - 19 , амбулаторните случаи са 11. Видин има ръст със 7 нови регистрирани. В София в момента има 495 случая, 136 са в болница, 26 са в  интензивни отделения, каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Властта се забави фатално за забраната за пътуване - София трябваше да се затвори по-рано

Кризисният щаб и властта, която трябваше да се вслуша в него, допуснаха първата си сериозна грешка. Затварянето на София бе обявено не ...

"Имаме двама пациенти, при които вече втора седмица не можем да уставновим изчистване от вируса. Това е тревожен факт.", каза Мутафчийски.

227 са хоспитализираните пациенти с коронавирус в страната. 37 от тях са в интензивни отделения и клиники. 

12 нови случая има при медицинските работници с установен COVID-19. От Пирогов - 7, от Видин - 5. Общо те са 60. С помощта от Китай пристигнаха и маски от висок клас, които ще защитят медиците, коментира генерал- майор Мутафчийски. С напредването на епидемията, медицинският ресурс намалява. България не е пощадена от това явление. Поне за областните, големи болници съм сигурен, че хората са снабдени с предпазни средства и изпълняват стриктно мерките за сигурност. Въпреки това заразяването остава във висок процент, подчерта той.

Първата пратка с медицински материали от Китай пристигна (СНИМКИ)

141 са излекуваните в страната. 19 нови изписани пациенти има за последните 24 часа. От излекуваните 87 са мъже, 8 деца, 54 са жени. Има две деца изписани за последните 24 часа. Средна възраст 48 години. 3 души, при които е установен COVID-19, са починали за денонощието - общо са 40 души. Средната им възраст е 64 години.

София - затворен град

София е затворена до второ нареждане заради коронавируса. Това стана ясно от извънреден брифинг. Масовото напускане на масовото огнище...

А Банско отново има туристи, подаде сигнал журналист. "Ние знаем, че в момента и по Черноморието е пълно с български туристи. Всички тези сигнали и ние ги получаваме", отговори Мутафчийски. "Точно затова след дълги дебати снощи ограничихме София. И пак да подчертая една голяма част от хората спазват ограничителните мерки", каза още той.

Припомняме, че от полунощ до второ нареждане София е затворена заради коронавируса. За работещите има "прозорци за преминаване": от 06.00 часа сутринта до 08.00 часа сутринта и връщането е също от 18.00 до 20.00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили“. Декларациите за преминаване през КПП-тата остават същите, но в тях ще трябва да се добавят и името на фирмата, в която работите, на собственика на фирмата и негов телефон, за да бъде проверявана информацията, когато целта на пътуването е работа.

София не се поставя под карантина по примера на Банско или Паничерово, а по-скоро се ограничава движението. Ако забележите движението на работници е канализирано в определени часове, за да не се спира. Масово тестване в столицата не се предвижда. Карантина в смисъла на Банско значи блокиране на целия стопански живот в града, това не се случва. Всъщност ако погледнете заповедта само се модифицира времевият диапазон, в който човек с личния си автомобил, може да излиза, обясни Мутафчийски.

От РЗИ отчетоха, че вчера 50% от взетите проби в кварталите Филиповци и Факултета са положителни, не стана ясно обаче 50% от колко. На терен са повече от 10 души в момента, сред тях има епидемиолог, който решава дали да се вземе бърз тест или PSC тест. "Главната цел е да се намерят болни,активни носители на вируса, а не да се направи епидемиологично проучване и да се търсят антитела, подчерта Мутафчийски. Няма да обявяваме резултатите на парче, а ще изчакаме да свърши целия мач. РЗИ са на терен от 7 часа сутринта, каза още той. В кварталите има интересни тенденции - има цели улици в които съседни къщи са със заразени, струва си да се направи изследване като се разшири кръга на изследваните - не само първа линия контактни лица, обясни още Мутафчийски.

Аз самият гледах постове във Facebook за организиране на протест във Факултета - но искам да напомня, че заповедта със забрана за събиране на повече от двама души на едно място, никой не е отменял, коментира Мутафчийски.

Младен Маринов: Село Паничерево остава под блокада, КПП-та и на ромските квартали в София

„За ромските квартали на София ще има режим на влизане и излизане от тях по модела на пунктовете за областните градове“. То...

Изцяло спирането на влакове е нереално и невъзможно, но има рязко намаляване на броя на влаковете. Една голяма част от гражданите използват влакове, за да пътуват по работа до София, например, подчерта Мутафчийски. 

"Всички тези мерки са, за да се предпази населението от нови заразени, нашата отговорност е ясна, на правителството - също, но и всеки гражданин носи отговорност. Това е споделена отговорност. Трябва всеки от нас да разбере, какво е свобода и какво е свободия, защото една от най-големите свободи е да осъзнаеш своята отговорност... С тези мерки искаме да защитим правата на тези хора, да останат здрави." каза още Мутафчийски. Думите му дойдоха като коментар на журналист, който зададе въпрос дали се мисли за отваряне на парковете под някаква форма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com