Проф. Николай Витанов: С масова ваксинация ще смачкаме следващите вълни на COVID-19

4309
Проф. Николай Витанов: С масова ваксинация ще смачкаме следващите вълни на COVID-19
Снимка: iStock

Бутаме го към вратата, още не сме го избутали, но не трябва да му позволим да се върне. Така математикът от БАН проф. Николай Витанов коментира метафорично в сутрешния блок на БНТ спада в разпространението на COVID-19.

Той обясни, че не е толкова невъзможно да се постигне стадният имунитет, ако ваксинацията върви както досега. Ако са 50 000 на ден ваксинираните може и по-рано, като реалистичният вариант за достигането на стадния имунитет е края на юли месец, уточни проф. Витанов. В края на юни, според професора, също бил вариант, ако има много желаещи да се ваксинират.

Проф. Витанов: 10 болни от коронавирус у нас заразяват нови 11

10 болни от коронавирус у нас заразяват нови 11 души. Причината е новият британски по-заразен вариант на вируса. Това пресметна за bTV ...

Ваксините ще дойдат, вероятно ще има желаещи за тях, но въпросът е с организацията. Това е, с което можем да се прецакаме – с организацията, а ваксини и желаещи ще има, изтъкна проф. Витанов. При достигането на колективния имунитет ваксинираните ще бъдат повече от срещналите се с вируса. Към момента 2 300 000 души са се срещали с вируса, според математика.

Дифузното разпространение на вируса е спряло, само 4 от общо 28 области мъждука, като е на път да спре и там, отчете проф. Витанов. Смъртността още е висока, но за това има причини, които да трябва да се коментират на друго място. Областите, за които трябва да се внимава, са Видин и Ловеч. „Ситуацията е такава, че вкъщи има неканен гост, изтърпяли сме го и сега го водим към врата – това е положението водим го към вратата, за да го изкараме от вкъщи, но да не каже, че празници идват, чакай да се върна да изпием по една ракия“, отсече проф. Витанов.

„С масова ваксинация смачкваме следващите вълни – със спокойно лято, море, дискотеки и нощни заведения, за който иска да ходи. Ако обаче се прецакаме, ще страдаме, ако не се прецакаме, ни чака свободно лято, категоричен е проф. Витанов.

Той посочи, че една секунда за тази пандемия са няколко дни. По празниците няма много регистрирани случаи, въпросът е да не се прецакаме след празниците. Здравните власти могат да си позволят да смекчат мерките, но смекчаването на мерките вкарва група от хора в обхвата на вируса, подчерта математикът.

Наближаваме критично ниво на заразените

Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстерното разпространение на COVID-19 преминава в дифузно. Данните сочат, ...

По думите му мерки има и предупреди, че може да се спре покачването на случаите на коронавирус, ако се ваксинираме. Ако не се ваксинираме, случаите отново могат да тръгнат нагоре. Щитът е голям и повишаването няма да бъде толкова голямо, колкото през ноември месец миналата година или през последната вълна. Би могло да се случи повишаване при този темп на ваксинация, но ако се случи, здравните власти трябва да решат какво да правят, посочи проф. Витанов.

Според него, въпросът е, когато вирусът дойде пак, какво ще завари сред населението. Ако няма колективен имунитет, ни чака следваща вълна на разпространение на инфекцията, предупреди проф. Витанов. 

Прочетете още по темата: Проф. Николай Витанов: Ваксините ще променят играта изцяло, до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19

Проучване: Едва 19% от от българите готови да се ваксинират срещу коронавирус

Проф. Николай Витанов: 1500 заразени на ден е критичното число, което не трябва да прехвърляме

“В момента има едно плавно повишение на случаите. Има едно критично число на брой регистрирани на ден случаи, което не бива да се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com