Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам, на него се дължи заболеваемостта сега у нас и в Европа

19234
Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам, на него се дължи заболеваемостта сега у нас и в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

"Това изобщо не е нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март", обясни пред БНР проф. Радка Аргирова - вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите.

"От началото на месец юни многократно в европейските списания и вестници беше споменато, и аз неколкократно съм казвала, че отдавна вече не циркулира оригиналния китайски щам от Ухан, циркулира един мутантен щам, а именно този. Това е един мутант, който се е закрепил, след като е настъпила мутацията и се отличава с това, че е малко по-силно трансмитивен, което означава, че се пренася по-лесно, заразяването с него става по-лесно и е по-инфекциозен от уханския.

Експерт: Мутациите на новия тип коронавирус ще доведат до неговото отслабване

Мутациите на новия тип коронавирус ще доведат до неговото отслабване в дългосрочен план. Това заяви за италианския вестник La Stampa ръ...

Това се изразява клинично във факта, че много хора от Западна Европа, целия този бум, който настана през последните два месеца там, се дължи именно на този щам. Предполагам, че сега е стигнал Великобритания. За Европа това не е новост. Освен това характерно за него е, че поразява повече млади хора, отколкото предишния щам и протича малко по-тежко, но не че е абсолютно смъртоносен. От март е описан в литературата, а от септември някой може да го е хванал.

Освен това искам да кажа нещо много важно – тази мутация се намира в така наречения Е-ген, който представлява този ген, който кодира шипчетата на вируса и в тези шипчета се намира тази последователност, тези аминокиселини, които представляват имуногена на ваксината на Pfizer/BioNTech. Обаче в този щам изменението не засяга тази секвенция. В тази поредност от аминокиселини, ваксината продължава да бъде годна и всичко е точно. Лично следя това, защото е много важно да не стане изменение там, където искаме да получим имуноген, за да се образуват срещу него антитела у човека.

От мутация до мутация разликата е тази, че когато се получи мутацията, тя или се задържа в следващите поколения, както е тази мутация, или едно-две поколения и изчезва. Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна. Тази мутация е във всички страни на Европа, включително и у нас, смята проф. Аргирова. Тя е тази, която в момента обуславя заразяването и заболяването. Много е малко изменението и не може преболедувал човек да се зарази от мутирал щам. Това, че е по-заразен, означава, че много по-малък брой клетки са необходими да проникне вируса и да порази организма, обясни проф. Аргирова.

"Ще има още мутации, въпросът е да ги знаем какви са и какво се предлага като ваксина. Този вирус вече върви у нас и ние го почувствахме през септември-октомври. Имаше такова покачване на броя на новооткритите случаи, на новите заразени и това до голяма степен е свързано с циркулацията на този щам. Най-важното е хората да не се притесняват от ново заразяване и да се се притесняват за качеството и ефективността на ваксината. Тя ще бъде ефективна срещу този щам", категорична беше проф. Аргирова и зави, че тя ще се имунизира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com