Първото специализирано българско изследване на болни от COVID-19 - какво научиха лекарите

12046
Първото специализирано българско изследване на болни от COVID-19 - какво научиха лекарите
Снимка: Facebook

Признаците на гадене и задух (диспнея) са по-високи рискови фактори за тежко развитие на COVID-19. Освен това, аномалии при основни възпалителни маркери подсказват лошо развитие на заболяването. Това е основното заключение в първото българско специализирано изследване за COVID-19. То е направено от ВМА и включва само случаи на потвърдени с PCR тестове диагнози COVID-19, които са се лекували в болницата. Изследването е налично в базата на една от най-големите специализирани платформи за наука и медицина PubMed.

В изследването са разгледани хоспитализациите на общо 138 пациенти, разделени на тежки и среднотежки случаи, като повечето от притетите са мъже (63%). Средната им възраст е 52,9 години. Анализът на случаите обхваща периода март 2020 – юни 2020 година. Припомняме, че първият официално регистриран случай на COVID-19 в България беше на 8 март, а първият смъртен случай – на 11 март.

Симптомите на коронавирус, грип и настинка - как да различим тези болести

На първия етап симптомите на коронавируса могат лесно да бъдат объркани с проявите на грип. В повечето случаи и двете заболявания са пр...

Основните клинични симптоми на COVID-19 при тези пациенти са треска (висока температура), отпадналост, кашлица и главоболие. При приема във ВМА, 79% от пациентите (109 от всичките 138), са били с температура над 37,5 градуса. Само трима са имали лимфаденомегалия – т.е., подути до болезнено състояние лимфни възли. При почти 40% от пациентите е имало сатурация (насищане на кръвта с кислород) под 93%. Отпадналост е имало при 124 пациенти, а кашлица – при 95. Също при 95 е имало главоболие. Гадене са имали 18 души, като 8 от тях са тежки случаи, а задух са имали 39 души, 15 от които са тежки случаи. Много по-редки са симптоми като конюнктивит – само при 12 души, 10 от които са в тежко състояние, а при 7 е имало диария и интересното е, че само 3 от тях са тежки случаи.

Кои са маркерите за тежка форма на COVID-19 според това проучване – ниско ниво на лимфоцити, по-високи нива на креатинин (свързано е с функцията на бъбреците), фибриноген, феритин (показва наличието на желязо в организма), CRP и LDH. И съгласно заключенията на изследването, по-високорискови са възрастни мъже с хипертония, сърдечно-съдови заболявания, онкоболни и хронична бъбречна недостатъчност със симптоми на задух и гадене.

Интересен факт е, че на само 28 пациенти е даден "Хидроксихлорохин", на 24 – "Авирон", а "Лопинавир/Ритонавир" на само 4. Първото и последното лекарство бяха включени в специален бюлетин на СЗО кои лекарства помагат при коронавируса – но с уточнение, че ефектът е нищожен. На 5 пациенти пък е даден озелтамвир – това е другото име на "Тамифлу".

В крайна сметка – 121 от 138-те пациенти в проучването са изписани, след като състоянието им се е подобрило. При завършването на проучването 11 пациенти все още са останали във ВМА, а 6 са починали – всичките с други заболявания, сред които сърдечни, хипертония, онкоболни, хора със захарен диабет и/или хронична обструктивна белодробна болест. 9 пациенти са минали през интензивно отделение, като 8 са били интубирани. Един пациент е екстубиран и изпратен на домашно лечение след 49 дни на интубация.

Изследване на британски учени установи кои са основните симптоми на коронавируса

Умората, главоболието и загубата на обоняние са най-често срещаните симптоми през първите седем дни на боледуване от COVID-19. Това е е...

Още: "Нов рекорд: 1595 са новооткритите случаи на коронавирус за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване