Разрешени ли са трансплантациите по спешност у нас по време на извънредното положение?

3606
Разрешени ли са трансплантациите по спешност у нас по време на извънредното положение?
Снимка: БГНЕС

Повече от месец българските пациенти, нуждаещи се от трансплантация и включени в листите на чакащите за съответния орган, не могат да се подложат на операция дори при подходящ донор. Забраната за този вид дейности бе въведена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Причината - рискът от зараза с коронавируса и настъпване на усложнения.

1200 са българите, които чакат нов орган. Състоянието им се следи от наблюдаващите ги лекари, но може и рязко да се влоши. В случай на спешна нужда от трансплантация и наличие на подходящ донор такава ще бъде направена със сигурност. Това съобщават от агенция “Медицински надзор” за “24 часа”. От обявяването на извънредно положение до момента обаче подобна информация не е подавана към тях.

Лекари присадиха на дете едновременно няколко органа

Лекари от болница „Ла Пас“ в Мадрид изписаха дете след успешна операция по присаждане на 6 органа, за които пациентът е чак...

“При влошаване на състоянието на потенциален реципиент съответният трансплантационен център актуализира състоянието му в “статус на спешност” и информира агенцията. В срок до 24 часа след това те уведомяват всички болници – донорски центрове, за наличието на спешен потенциален реципиент и предоставят необходимите медицински параметри. Донорските центрове връщат отговори за наличие или липса на подходящ потенциален трупен донор”, съобщават от агенцията.

Рискът от инфекция с COVID-19 чрез даряване на органи е нисък, но тези пациенти от първия момент на присаждането започват да приемат медикаменти, които потискат имунитета, за да се намали възможността организмът да отхвърли новия орган. Затова заразяването с новия патоген в такава ситуация би бил 100% фатален за тях, обясни на брифинг на оперативния щаб на 25 април шефът му ген. Венцислав Мутафчийски. “За трансплантиран болен досег с коронавируса е фатален, защото още от първата секунда, още по време на операцията, се вливат медикаменти, които потискат имунитета. Затова за тези пациенти сблъсъкът с коронавируса е абсолютно сигурно 100% фатален”, каза тогава той и даде пример с Франция, където трансплантации се правят само на много спешни пациенти с оставащи им дни живот. Подобен принцип следват и други страни в Европа.

Въпреки това дори в държави като Испания и Италия, които са най-засегнати от коронавируса, няма изрична забрана за трансплантациите. Всяка ситуация и риск и там се преценяват индивидуално. За момента възобновяване на трансплантациите у нас се предвижда едва когато бъдат изготвени протоколи за действие, които да предпазят както живите донори, така и реципиентите. Кога, обаче, ще се случи това, не е ясно. Сред основните въпроси е доколко отлагането на трансплантациите е рисково предвид възможността състоянието на всеки един чакащ рязко да се влоши. Към това се прибавя проблемът с липсата на донори у нас, както и това, че намирането на съвместим донор също е труден процес.

От агенцията обясняват за „24 часа“, че всеки трансплантационен екип преценява риска от отлагане според индивидуални случай. “Необходима е специализирана медицинска оценка полза - риск от извършване на трансплантация в условията на COVID-19”, допълват оттам. Данните показват, че от началото на извънредното положение у нас е имало две донорски ситуации. Това показва, че координаторите по донорство също не са спрели работа, казват специалистите. Органите обаче са изпратени по линия на програмата “Евротрансплант”, както и за първи път чрез IT портала FOEDUS, в който членуват 11 държави от съюза. Той дава възможност за бърза реакция – при нужда страните взаимно да си помагат. Дарените органи дадоха шанс за живот на шестима чужденци.

COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" съвместно с Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония публикува информация какв...

“В условията на извънредно положение и при наложена забрана на присаждане на органи от живи и трупни донори в България органите от двама донори бяха предоставени на европейски клиники по линия на FOEDUS и фондация “Евротрансплант”, отговарят от агенцията на въпрос на “24 часа” дали липса на подходящи реципиенти у нас, или заповедта за преустановяване на трансплантациите е причината органите да бъдат изпратени в чужбина. Донор е 66-годишна жена от София, чиито бъбреци са трансплантирани на нуждаещи се пациенти в Гърция по линия на FOEDUS, а черният ѝ дроб е присаден в Германия през “Евротрансплант”. Втората ситуация е от 16 април, когато бъбреците и черният дроб на мъж на 39 г. от Плевен са изпратени отново за Гърция по линия на FOEDUS. Преди да вземат органите, и двете страни са поискали резултати от изследване за COVID-19, които трябва да са отрицателни.

Чакащи животоспасяваща операция пациенти вече открито обявиха възмущението си от заповедта на министър Ананиев. Според тях не само Гърция, Италия и Испания, но и Франция, Германия и САЩ също продължават с тези дейности, особено когато трансплантацията е спешна и става въпрос за трупен донор. Нещо повече - в испанската столица Мадрид преди два дни бе направена първата в света трансплантация на 6 органа едновременно и то на дете. Според чакащите операцията, е спорно и твърдението, че срещата с коронавирус би завършила фатално. Вярно е, че веднага след трансплантацията се пият мощни имуносупресори, но техният прием не се прекратява и след това. Въпреки че са в по-малки дози, тези лекарства продължават да подтискат имунната система. Освен това вече има десетки научни материали от болници по света, от които става ясно, че голяма част от трансплантираните пациенти се излекуват успешно от коронавирус и към момента няма доказателства, че тежките усложнения и смъртност при тях се различават от тези при здравото население. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com