Ръст в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

4028
Ръст в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие
Снимка: iStock

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като абсолютно число, и като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 16 са новите заразени, като те бележат ръст от 7 спрямо отчетените 9 при предишния отчет.

За последното денонощие са направени общо 1159 теста (PCR и антигенни), което е с 32 по-малко спрямо 1191 проби при предишния отчет. Така процентът се променя от 0,75% на 1,38 на сто

Още: Проф. Кантарджиев: Очакваме все повече болни от COVID-19, септември бяха 10 пъти по-малко

За деня има направени 1126 антигенни теста, от които положителни 12, т.е. 1,06%. PCR тестове са 33, като има 4 случая или 12,12 на сто. 

Още: Какво знаем за новите доминиращи варианти на COVID-19: Говори вирусолог от САЩ (ВИДЕО)

Само в 7 области има нови случаи, като най-много са те в Пловдив - 5. В останалите 21 няма регистрирани заразени. 

Още: Личните лекари подкрепят отпадането на карантината за Ковид

Общо потвърдените случаи са 1 339 637. Направени са 3 811 454 PCR и 7 837 832 антигенни теста (общо 11 649 286), като средният процент на положителните проби от началото на пандемията е 11,49 на сто - спад с 0,01% на дневна база.

Още: COVID-19 протича по-леко, но може да доведе до проблеми със слуха

Активните случаи се увеличават и вече са 8201 - с 12 повече. Според експерти, огромният спад в началото на юли 2022 година, когато в рамките на две седмици броят на активните инфекции намаля с около 90 000, се обяснява с факта, че е имало много неотчетени оздравели пациенти през изминалите две години и особено по време на пиковете на предишните вълни, когато областните РЗИ-та бяха изключително натоварени, заради което не се отчитаха реалните бройки и сега този показател се поправя. 

Още: Мутафчийски: Обидно е, че няма официална статистика колко души загинаха по време на COVID - СНИМКИ - ВИДЕО

Броят на хоспитализираните лица се увеличи и вече е 158 - с 4 повече (8 са новопостъпили, 4 са изписани от болница). За сравнение при най-тежките дни на пандемията през април 2021 година в болници се лекуваха над 10 500 души. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 21 - с 1 по-малко на дневна база. Именно заетостта на интензивните легла е един от основните критерии за затягане на мерките у нас, а не както досега броят заразени лица или активните случаи.

ОЩЕ: Влизане с взлом. Учени за първи път заснеха как коронавирусът заразява клетката (ВИДЕО)

В тази връзка в Единния информационен портал се представят данни за заетостта на интензивните легла в петте клъстъра. Цялата страна е на Етап 0 - синя зона т.е. най-ниското ниво. Заради намаляването на натовареността в интензивните сектори, от 21 март 2022 г. зеленият сертификат отпадна напълно. А с идването на петия служебен кабинет, назначен от Румен Радев, стана ясно, че всяка седмица експертен съвет ще отчита най-важните данни и ще решава дали и какви мерки ще има.

4 са официално регистрирани като излекувани в последния отчет, като така общата бройка вече е 1 292 694. За последното денонощие няма регистриран смъртен случай. Така броят на загубилите битката с вируса в България остава 38 742.

Още: Преносимо устройство открива вируса SARS-CoV-2 върху повърхности

Общо 26 755 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, което означава, че няма нови. Няма данни за официално карантинирани в Единния портал. Това се дължи на взетото решение болните от COVID вече да не бъдат поставяни в изолация. Пред последните дни обаче отново се заговори за връщане на официалната самоизолация за заразените с коронавирус. Предложенията са няколко, като все още карантината не е въведена отново официално.

Още: Пак идея за ковид карантина, но различна

От здравното министерство представят данни и каква част от заразените, постъпилите в болница и починалите не са били напълно ваксинирани. През последното денонощие 75% от заразените не са били имунизирани. 75 на сто от хоспитализираните също са нямали поставени ваксини.  

Още: България ще достави само вече платените ваксини срещу COVID-19

Единният информационен портал предоставя данни и за поставените дози ваксини. До момента те са общо 4 726 256, което означава, че има 3 нови дози. От края на септември 2023 година имаше значителен ръст в сравнение с предишните месеци, когато този брой рядко надхвърляше 20 на ден. Това се обяснява с първата доставка на ваксината срещу подварианта XBB 1.5 на Омикрон, за която специалистите уверяват, че предпазва както от него, така и от производните му, наречени Ерес и Перола.

Още: Нов вариант на коронавируса се появи във Великобритания

Според последния отчет 2 078 005 души или 31,96 на сто са със завършен имунизационен цикъл - поставени две иРНК дози или една на компанията "Янсен". Тази цифра отбеляза няколко драстични скокове и спадове през последните месеци, за които нямаше официално обяснение. На 13 юли хората с пълна имунизация намаляха с 13 364 спрямо предходния отчет. Данните отбелязаха спад и между 20 и 21 март с около 9000 души, а на 4 юли необяснимо се увеличиха с 13 385.

Още: СЗО отчете сериозен ръст на случаите на COVID-19 в света за 28 дни

1 008 037 души или 15,5 на сто пък са получили и бустерна доза, като най-много от тях са в столицата. Общо 135 467 души пък са си поставили от адаптираната срещу варианта Омикрон ваксина.

От 27 юни 2022 г. всички желаещи могат да си поставят и втора бустерна доза. Тя трябва да се направи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Всички лица на и над 18 г., които желаят да получат втора бустерна ваксина срещу COVID-19, могат да го направят във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Още: В САЩ откриха тайна медицинска лаборатория, управлявана от китайска компания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com