След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона (I част)

18426
След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона (I част)
Снимка: ИЯИЯЕ

Над две години и седем месеца отне на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) да подготви поръчка за проектиране на сграда за циклотрона TR2. При доставката му през януари 2016 година уредът беше представен като ускорителя с най-добри параметри на Балканите, като най-големия научен проект на България.

Предназначението на скъпата апаратура е да произвежда PET и SPECT-изотопи за лечение на онкоболни пациенти и така да спести милиони на данъкоплатците. И най-вече на самите болни, по-голямата част от които сами финансират доставката им от чужбина, струваща хиляди левове. При въвеждането му експлоатация циклотронът трябва да произвежда изотопи за около 18 000 пациента годишно, а цената му трябва да падне 2-3 до 4 пъти.

Борисов: След някоя и друга година може да излезе нобелист сред нашите учени

След някоя и друга година може и нобелист да се яви сред нашите студенти и учени. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посе...

Доставката беше осъществена от фирма "Циклотрон инженеринг" ООД по договор за 4 711 000 долара без ДДС. В български лева по курса на деня, в който е доставена – 12 януари 2016 година, и с начислен ДДС сумата възлиза на над 10 млн. лева.

Тогава шефът на Института доц. д-р Димитър Тонев пред медиите заяви, че до края на годината (2016) очаква да е готов строежът с бункер, в който да бъде монтиран циклотронът, от 2017-та да започне работа. А дотогава уредът щеше да бъде държан в санитарната зона на изследователския реактор, който от 89-та година не работи.

Към онзи момент образователното министерство бе предоставило 1 млн. лева за започване на строителството.

Обещанието на доц. д-р Тонев обаче се оказва, че няма нищо общо с реалността. За сградата и до днес няма проект. Неговото изготвяне тепърва предстои. Той ще е в три фази. Първа - допълнителни предварителни проучвания. Втора – изработване на инвестиционен, технически и работен проект. И трета – авторски надзор.

Прогнозната стойност на поръчката е 780 000 лева без ДДС (936 000 лв. с ДДС). Като се има предвид, че срокът за проектирането е до 36 седмици (девет месеца), а поръчката сега стартира, може да очакваме, че догодина по това време проектът ще е готов.

Правителството предостави 3 млн. лв. на Националния циклотронен център към БАН

Министерският съвет предостави целеви средства в размер на 3 млн. лв. на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българ...

Преди това Институтът по ядрена енергетика не може да обяви поръчка за строителство, което ще отнеме поне две години. Излиза, че в най-добрия случай, без изобщо никакви обжалвания, циклотронът ще заработи не по-рано от 2021 година. Това ще е фатална загуба за държавата и пациентите с онкологични заболявания, които още дълго време ще продължат да си плащат за доставка и лечение с изотопи от чужбина с чартърни полети. Остават под въпрос договорените срокове за гаранционна поддръжка, защото гаранционният срок според договора е не повече от 32 месеца от подписването на приемо-предавателния протокол.

Договорът между страните заслужава специално внимание Възложителят не е изпълнил основното си задължение по него - подготовка за доставката на скъпото и така нужно на българския народ съоръжение – да изгради циклотронния център. За отбелязване е, че това не касае контрагента. Той си е изпълнил неговото по договора в основни линии - в срок до 2 години да достави циклотрона. Негов ангажимент е да го изработи (б. а. - в случая да го поръча), да го монтира, да го въведе в експлоатация, да обучи четирима оператори и двама инженери по поддръжката и да го обслужва гаранционно 2 години и половина. Контрагентът е поръчал, платил, получил и транспортирал машината до Института в София.

Какво е трябвало да изпълни възложителят?

Пуснаха в експлоатация първия в България циклотронен комплекс

"Това е нашата радост, не само за днес, но и за в бъдеще,защото вече имаме този циклотрон и ще бъдем независими." Това заяви д-р Анели...

Според договора, подписан на 8.10.2014 година, Институтът по ядрена енергетика е бил длъжен да завърши изграждането на помещенията, в които да се монтира циклотронът, и да представи на изпълнителя разрешение за ползването им най-късно до изтичане на 17 месеца от сключването на контракта. Тоест, помещенията е трябвало да са готови точно когато ускорителят е бил посрещнат тържествено с церемония в началото на 2016-та. Вместо това се е преминава към изпълнение на резервната клауза.

При невъзможност вещта да бъде доставена в предвидените за целта помещения поради незавършване на строителните работи и/или неполучено разрешение за ползването им, възложителят се задължава да укаже на изпълнителя друго подходящо помещение в София, където машината ще се съхранява от възложителя за негова сметка и риск до изграждане на подходящите помещения и получаване на разрешение за тяхното ползване. При закъснение изпълнителят се задължава да монтира вещта в срок 5 месеца от датата, на която получи писмено уведомление от възложителя за готовността на помещението, придружено с влязло в сила разрешение за ползването му. След това по договор трябва да бъдат извършени и тестове за съответствие.

Изпълнителят на доставката е избран с пряко договаряне.

Първата поръчка за ускорителя, обявена през 2013 година, е прекратена, защото единственият класиран участник - Обединение "Циклотрон Инженеринг", е предложило оферта от 5 980 000 американски долара без ДДС – цена, която е по-висока от финансовия ресурс, който възложителят може да осигури. Средствата за обществената поръчка са осигурени чрез безвъзмездна финансова помощ от АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и от Battelle Energy Alliance, LLC (САЩ) и са на обща стойност 5 000 000 USD. Последвала е покана към единствения участник, подал оферта и той е свалил цената на 4 711 000 долара.

Ръководството на института не е осигурило публичен достъп до протоколите от първата процедура, а от обяснението за втората не става ясно дали "Циклотрон инженеринг" е единственият кандидат или единственият допуснат до отваряне на оферта.

Ананиев: Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболните

„По повод публикации в някои медии относно налагането на лимити при лъчелечението, искам да уточня нещо изключително важно. Има...

Справка в Търговския регистър сочи, че обединението е превърнато във фирма "Циклотрон инженеринг" ООД един ден преди да му възложат поръчката. След 8 дни вече е сключен договорът. Съдружници в него с 99% са фирмите "Молекюлар Солушънс България" ЕООД и "ПСГ" АД – с 1%. Управители са Томислав Занев и Мартин Савов.

От своя страна "Молекюлар Солушънс България" е еднолична собственост на "Теракс Инвестмънт груп" АД с управител Христо Михайлов, в която допреди 2017-та са били Занев и Савов. Представители на "Теракс Инвестмънт груп" са Петър Балчев, Христо Михайлов и "Корект финанс" ЕООД – еднолична собственост на Христо Михайлов.

СНИМКИ: ИАИЯЕ

Очаквайте втората част от историята по-късно днес (5 август)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com