Смяната на личните лекари е все по-рядко явление

15606
Смяната на личните лекари е все по-рядко явление
Снимка: Getty Images / Guliver

Намалява броят на хората, които сменят личния си лекар, съобщиха от здравната каса. В периода от 1 до 30 юни 2015 г. 119 895 пациенти в страната са сменили общопрактикуващия си лекар, като за същия период на 2014 г. техният брой е бил 177 711, сочат данните на НЗОК. За сравнение, в края на 2002 г., едва две години след появата на общопрактикуващите лекари, друго джипи са избрали 270 000 души, пише в. "Сега".

"Най-честите причини за смяна на лекаря са свързани с прекратен договор с НЗОК, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания към друг лекар", обясняват от касата. "Минаха 15 години, хората имаха време да направят избор и да намерят личния си лекар", коментира пред "Сега" председателят на националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. Според него има случаи, в които лични лекари отказват да записват нови пациенти, защото и без това листата им е голяма и не могат да обслужват пациентите си нормално. "Освен това в рамковия договор още стои онзи глупав текст, според който общопрактикуващ с над 2500 пациента трябва да наеме втори лекар. Това обаче няма как да стане чисто финансово, ако лекарят има 2502-ма пациенти", поясни Киров. Според него обаче няма тенденция отказите да се приемат нови пациенти да растат и като цяло това не са често срещани случаи.

Добрич е сред областите с най-малко лекари в страната и с най-много джипита

Шест заведения за болнична помощ със 776 легла функционират в Добричка област към края на миналата година, информират от Териториалното...

Световната практика сочи, че е оптимално един общопрактикуващ да има около 1000 пациенти. У нас обаче това е невъзможно в момента - с толкова хора в листата джипито не би могло да издържа практиката си, допълни Любомир Киров. За да се осигури по-качествена първична помощ, е нужно бюджетът на касата за нея да стане 12% от общите разходи за здравни плащания, т.е. двойно в сравнение с парите, които се плащат сега.

Проблемът с намирането на личен лекар у нас ще се задълбочава, тъй като броят на джипитата постоянно намалява. През 2014 година на договор с НЗОК са работили 4515 общопрактикуващи, докато през 2005 г. например те са били 5340.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com